Home TekstoviNove tehnologije Google uveo kriptovano pretraživanje

Google uveo kriptovano pretraživanje

by bifadmin

Svako ko želi da zaštiti svoje korišćenje Googleove pretraživačke mašine od mrežnih njuškala, sada svoje sesije može da kriptuje korišćenjem protokola poznatog pod kriptičnim nazivom „sloj bezbednih krajnjih tačaka veze“ (Secure Sockets Layer, SSL), pri čemu su te krajnje tačke poznatije kao utičnice (socket). Pomenuti sloj nalazi se između slojeva protokola HTTP i TCP.

SSL tehnologija je projektovana tako da spreči neovlašćene znatiželjnike da čitaju podatke koji putuju između korisnikovog računara i servera.

U slučaju Googleovog pretraživanja, SSL će štititi prenos unetog upita za pretraživanje i rezultata pretraživanja koje vraćaju Googleovi serveri.

Google je kriptovanu verziju svoje mašine za pretraživanje veba počeo da nudi od petka. Da bi se koristila potrebno je da se u adresno polje umesto „http“ unese „https“. Drugim rečima, treba otići na adresu https://www.google.com.

„Mislimo da će korisnici ceniti ovu novu opciju pretraživanja. To je svakako zgodan dodatak njihovoj mrežnoj privatnosti i bezbednosti i mi ćemo našu pretraživačku ponudu nastaviti da obogaćujemo kriptografskom podrškom“, navedeno je u zvaničnom saopštenju kompanije.

SSL zaštita pretraživanja je deo šire inicijative ove kompanije da svoje usluge obogati kriptovanjem, započete još pre godinu dana.

SSL pretraživanje će za sada raditi u probnom režimu (beta odnosno test) i ono što će korisnici doživljavati razlikovaće se od od uobičajene usluge na nekoliko načina.

Kao prvo, odziv će verovatno biti sporiji (ali ne i previše uočljiv), jer najpre mora de se uspostavi bezbedna veza. Drugo, pritiskanjem veza u razultatima pretraživanja slaće se manje podataka odgovorajućoj veb lokaciji. Neće se slati ključne reči iz upita ni podatak da se do nje stiglo zahvaljujući Googleu, što će ponudioce informacija ostaviti bez korisnih podataka za njihove marketinške potrebe. Ovo je razlog što Google ne forsira svakog da koristi kriptovano pretraživanje, na koje inače troši dosta računarskih resursa i inženjerskog vremena. Treće, u početku će opcija SSL biti dostupna samo za pretraživanje veba i neće obuhvatati druge specijalizovane pretraživačke mašine kao što su one za pretraživanje slika i mapa.

Google od ranije nudi SSL zaštitu i za druge usluge iz svoje ponude – Gmail i Docs. U Gmailu su https:// veze od januara podrazumevana opcija pošto su prethodno neko vreme bile neobavezna mogućnost za korisnike koji su želeli dodatnu bezbednost.

Kriptovano pretraživanje svejedno nije potpuno bezbednosno rešenje. Podaci se korisniku moraju predstaviti u otvorenom obliku tako da svaka osoba ili zlonameran softver koji imaju pristup njegovom računaru ili mobilnom uređaju mogu da ih pročitaju. Samo kriptovanje prenosa ne sprečava korisnike da sami otkrivaju svoje lične informacije prevarantima koji ih od njih traže. (M.V.) Mikro.rs

Pročitajte i ovo...