Home TekstoviNove tehnologije Proglašeni pobednici domaćeg takmičenja Imagine Cup

Proglašeni pobednici domaćeg takmičenja Imagine Cup

by bifadmin

Ekipa TFZR sa tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin iz Zrenjanina sa projektom Neural Communicator, pobednik je lokalnog takmičenja Imagine Cup u kategoriji dizajn softvera. Oni će našu zemlju predstavljati na svetskom finalu koje će se održati u julu 2010, u Varšavi, a tema takmičenja je: Zamislite svet u kojem tehnologija pomaže u rešavanju najtežih problema današnjice.

Takmičenje je otvorio generalni direktor Microsoft Srbije Vladan Živanović. „Studenti koji su danas ovde sa entuzijazmom i mešavinom mašte i znanja oblikovali su projekte koji imaju pred sobom veoma ozbiljne ciljeve za dobrobit čovečanstva. U Microsoftu čvrsto verujemo da će ovi mladi ljudi i projekti biti deo naše budućnosti, i da nam je zadatak da u njoj uzmemo udela sada. Mi to radimo kroz naše akademske programe i inicijative, učestvovanjem u edukaciji o tome kako tehnologije mogu da doprinesu boljem životu svih nas.“

Takmičenje Imagine Cup privlači veliku pažnju studenata u Srbiji. Ove godine se iz Srbije prijavilo 640 akademaca za učešće u različitim kategorijama, a pet timova se probilo do samog finala na kojem su se borili za mesto naših predstavnika na svetskom finalu. Naši studenti su u prethodnih pet godina osvajali nagrade na regionalnim i svetskim finalima.

Takmičenje su ove godine podržali Rektorat Univerziteta u Beogradu i Ministarstvo za omladinu i sport Vlade Republike Srbije, dok je generalni sponzor takmičenja drugu godinu za redom kompanija Telekom Srbija.

Takmičenje Imagine Cup predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama, koje se organizuje od 2003. godine i u kome učestvuju na stotine hiljada studenata širom sveta. U prethodnoj sezoni se za takmičenje prijavilo preko 300.000 studenata iz više od 100 zemalja, najviše do sada, a očekuje se da se taj broj ove godine i premaši. Studenti se takmiče u ukupno pet kategorija: dizajn softvera, razvoj igara, digitalni mediji, IT izazov i razvoj za industrijske uređaje.

Finala najprestižnije kategorije – dizajn softvera, održaće se u više od 60 zemalja sveta, kako bi se odabrali predstavnici za svetsko finale; učesnici svetskog finala za ostale kategorije biće odabrani preko Interneta. Svake godine takmičenje ima različitu temu, projektni zadatak, koji studenti rešavaju uz pomoć i primenu tehnologije. (A.S.)

Mikro.rs

Pročitajte i ovo...