Home TekstoviNove tehnologije Obeležavanje rođendana Nikole Tesle

Obeležavanje rođendana Nikole Tesle

by bifadmin

Povodom 154. godišnjice rođenja Nikole Tesle, muzej posvećen našem čuvenom naučniku izdao je šest novih izdanja na diskovima, u kojima su u srpskoj i engleskoj verziji objavljeni katalozi najznačajnijih tematskih izložbi muzeja Nikole Tesle realizovanih u protekle četiri godine.

Direktor muzeja Nikola Tesla u Beogradu, Vladimir Jelenković, rekao je na konferenciji za novinare da će zainteresovani moći u digitalnoj formi da razgledaju izdanja: Teslin čudesni svet elektriciteta, Diplome Nikole Tesle, Knjige iz Tesline biblioteke, Časopisi iz Tesline lične biblioteke, Teslina fontana i Tesla u Beogradu 2. juna 1892. godine.

Muzej će danas i u ponedeljak 12. jula biti otvoren od 10 do 18 časova, a posetioce će stručnjaci provesti kroz zdanje u kojem se nalazi najveća svetska zbirka dokumenata o Teslinom životu i radu, naveo je direktor muzeja.

Jelenković je saopštio da je završeno adaptiranje dela suterena muzeja, gde se nalazi novi rekonstruisani depo namenjen čuvanju lične Tesline zaostavštine i deo namenjen konzervatorskoj laboratoriji u kojoj će raditi tim stručnjaka na zaštiti arhivske građe koja je od neprocenjive vrednosti.

„Svi Teslini patenti i rešenja i danas funkcionišu, bez obzira na sve tehničke inovacije koje su unete u njegove izume, sve je i dalje zasnovano na njegovom radu“, istakao je Vladimir Jelenković.

Direktor muzeja je rekao da je gradonačelnik Filadelfije, Majkl Nuter, proglasio 9. i 10. juli „Danima Nikole Tesle“.

Nikola Tesla je rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu (vojna krajina, tadašnja Austro-ugarska, danas Hrvatska). Školovao se u Gracu i Pragu. Najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije. Po Tesli je jedinica za magnetnu indukciju međunarodnog sistema mera (SI) dobila naziv „tesla“ (T). Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao „Teslin transformator“, transformator bez jezgra, Teslina zavojnica ili Teslin kalem. Mikrovesti

Pročitajte i ovo...