Home TekstoviNove tehnologije Novosti iz RNIDS-a

Novosti iz RNIDS-a

by bifadmin

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) je na osnovu javnog poziva za prikupljanje ponuda za nabavku hardvera i pratećeg softvera za svoj informacioni sistem, sklopio ugovor sa kompanijom Coming Computer Engineering o isporuci i instalaciji hardvera i pratećeg softvera.

Tehničko rešenje obuhvata instaliranu opremu na dve lokacije koje su povezane brzom optičkom vezom, a oprema je konfigurisana tako da je obezbeđen nesmetan rad servisa i u slučaju najtežih kvarova. Virtuelni serveri koriste softver VMWare, svi podaci se recipliraju sa jedne na drugu lokaciju, a rezervne kopije podataka se čuvaju na diskovima i trakama.

Instalirana su i dva nova DNS servera za registraciju domena najvišeg nivoa koji predstavljaju Srbiju na Internetu. Nova oprema RNIDS-a puštena je u rad 10.10.2010.

Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN) započela je u novembru prošle godine ubrzani proces uspostavljanja domena najvišeg nivoa imena domena (Domain Name System, DNS) koji omogućava internacionalizovana imena domena (Internationalized Domain Name, IDN), odnosno imena domena koja nisu napisana latinicom.

Termin IDN se koristi za Internet domene koji su napisani na nacionalnom jeziku ili pismu i ne sadrže 26 slova engleskog pisma, deset oznaka za brojeve i crticu (znak minus). Zato se i svi domeni koji sadrže bar jedan znak IDN nazivaju IDN domeni.

Slova srpske ćirilice predstavljaju IDN znakove, ali takođe i švedsko slovo å, nemačko ü, rumunsko ș, kao i sva slova iz ruskog i grčkog alfabeta. Svi znaci koji se koriste u domenima IDN definisana su u tabelama Unicode za različita pisma. To znači da domeni IDN mogu da sadrže i specijalne znake, na primer: bücher.eu, åsen.no, рнидс.срб.

Početkom godine RNIDS započeo je proceduru za ustanovljenje lokalizovanog domena najvišeg nivoa na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu. Dva predloga sa najviše glasova Internet zajednice u Srbiji („срб“ i „србија“) poslati su na evaluaciju pomenutoj Internet organizaciji za dodelu imena i brojeva.

RNIDS je na svojoj veb lokaciji postavio IDN koder i omogućio posetiocima da pogledaju kako izgleda pretvaranje naziva IDN domena u oblik kompatibilan sa ASCII kodiranjem (ASCII Compatible Encoding, ACE), što omogućava da sistem domenskih imena (DNS) prepozna imena domena napisana na nacionalnom pismu (na primer, na ćirilici) i poveže ih sa odgovarajućim adresama na Internetu.

Internacionalizovana imena domena, bez obzira na pismo kojim su napisana, takođe će se memorisati latinicom ali tako što će im prethoditi niz od četiri znaka “xn--“ iza kojeg sledi kodirani niz koji predstavlja njihovo ime. Na primer, domen тест.срб izgledaće u ACE obliku ovako: xn--e1aybc.xn--90a3ac.

Za primenu imena domena koji nisu napisani latinicom (IDN), neophodno je da konverziju kodiranog imena najvišeg nivoa u odgovarajuće pismo obave veb čitači ili neki drugi softverski alati.

Pročitajte i ovo...