Home TekstoviNove tehnologije Rast prodaje personalnih računara u Hrvatskoj, pad u Sloveniji i Srbiji

Rast prodaje personalnih računara u Hrvatskoj, pad u Sloveniji i Srbiji

by bifadmin

BEOGRAD, ZAGREB, LJUBLJANA, – 09. decembar 2010. – Na tržištima personalnih računara u tri zemlje u regiji: Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, u trećem tromesečju 2010. isporučeno je ukupno 183 hiljade personalnih računara ili približno 8 posto manje nego u istom kvartalu 2009. Ovo su zbirni podaci iz odvojenih kvartalnih istraživanja tržišta personalnih računara u te tri zemlje koje je sprovela analitička kuća IDC Adriatics.

Srbija

Na PC tržištu Srbije, IDC je u trećem tromesečju 2010 godine zabeležio 15% manje isporučenih personalnih računara nego u istom kvartalu 2009 godine, odnosno 75,810 komada.

Kriza i dalje pogađa segment desktop računara usled nedostatka većih projekata u državnom sektoru kao i smanjenoj potrošnji u home segmentu. Na temelju pojačanog interesa zbog sve povoljnijih cena i pojave 3G paketa s netbook računarom, porasle su isporuke prenosnih računara i ujedno povećale svoj udeo na ukupnom PC tržište te zemlje.

HP je na vodećem položaju po broju isporuka PC-a, na drugom mestu nalazi se Acer, dok je treće
mesto zauzela Toshiba.

Hrvatska

U trećem tromesečju 2010. godine, u Hrvatsku je isporučeno 63,577 računara, odnosno oko 5 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Tržište desktop računara iskazalo je dvocifreni pad, dok je segment prenosnih računara povećao svoj udeo u celokupnom PC tržištu.

Rast broja prenosnih računara, pa tako i ukupnog broja isporučenih računara, rezultat je povećanih isporuka pokrenutih u trećem kvartalu, namenjenih za prodaju krajem četvrtog kvartala, u tzv. božićnom razdoblju.

HP je zadržao vodeću poziciju na hrvatskom tržištu personalnih računara, slede ga Acer pa Toshiba.

Slovenija

U Sloveniji, u trećem kvartalu, ukupno PC tržište opalo je za 11 posto, gde je IDC zabeležio isporuku 43,522 personalna računara.

Desktop računari zabeležili su dvocifreni pad zahvaljujući izostanku i prolongiranju većih projekata u javnom i državnom sektoru. Isporuke prenosnih računara iskazala su blagi rast na temelju cenovno atraktivnih ponuda i uspešnih marketinških kampanja u home segmentu.

Vodeće mesto po broju isporuka PC-a u trećem tromesečju 2010. pripalo je HP-u, drugo mesto zauzeo je Lenovo, dok se Acer nalazi na trećoj poziciji.

Pročitajte i ovo...