Home Tekstovi Davos: Koliko mi treba para da učestvujem?

Davos: Koliko mi treba para da učestvujem?

by bifadmin

Svetski ekonomski forum u Davosu (WEF) je mesto gde se svake godine okupi više hiljada najuticajnijih ljudi iz preko 100 država sveta i prilika da se sklope „lukrativni“ poslovni aranžmani, ali i uspostave dobre političke, privredne i veze svakog drugog oblika.

Da li ste nekada razmišljali koliko vam novca treba da na ovakom mestu i vi učestvujete?

Da li morate imati samo dosta para ili vam je neophodno i „zeleno svetlo“ organizatora, da ste „prihvaćeni u krug“ uticajnih ?

O ovome vec danima pišu američki i švajcarski mediji, a sve se više diskutuje i u kuloarima prisutnih u Davosu.

Obzirom da je jedan od tema ovogodišnjeg skupa „Nove vrednosti“, nove norme u opštim globalnim promenama, svakako da se govori sve češće i o socijalnim problemima. Međutim, neki od učesnika skupa su skrenuli pažnju i na samu činjenicu „da oni koji ovde diskutuju takođe pripadaju tzv. izabranom krugu ljudi“. Postavljeno je i pitanje, koliko, u tom slučaju, ako su i prisutni „izabrani“ realno mogu da govore o predstojećim socijalnim problemima i rizicima sa kojima će se svet suočiti? Koliko elita realno može da percipira probleme najugroženijih slojeva društva?

Kako god bilo mediji su uspeli da naprave „presek“ troškova učesniika Davosa.

Tako je na primeru jednog učesnika iz Sjedinjenih Američkih Drzava izračunato da za let, smeštaj, učesce na WEF-u i ishranu treba izdvojiti ‘tričavih’ 250.000 dolara. Ukoliko dolazite sa suprugom, ljubavnicom, kćerkom onda je to sve za još 100.000 dolara više/po osobi. Na sve to dodajte i godišnju članarinu u WEF-u koja iznosi od 45-65.000 CHF (franaka).

Ukoliko dolazite samo kao posmatrač skupa, spremite se na cene od kojih ce vam se (u poređenju sa Srbijom) zavrteti u glavi: novine koštaju od 1,5 – 3 franka, paklica cigareta od 6.5 -7.5 franaka, sendič sa šunkom i tunjevinom oko 8 franaka, kafa od 3,5 do 5,5 franaka, sok od 6 – 8 franaka, o žestokom piću da ne govorimo.

Karta, ukoliko putujete samo jednom dnevno do Kongresnog centra iz nekog drugog grada Švajcarske (što je uobičajeno za većinu novinara obzirom da su hoteli od 26.-30.01. u samom Davosu, unapred prebukirani), oko 60 – 90 franaka…

Ukoliko se odlučite (jer ste kao izvestač dobili zahteve prijatelja i poznanika) da pošaljete i po neku „sitnicu“ /poklon/suvenir u Srbiju, spremite se da „olakšate“ novčanik za 35 do 65 frnaka za jedan suvenir.

A na licu mesta čuva vas svake godine više od 4.000 policajaca i vojnika, plus lična obezbeđenja zvanica …plus..plus..plusss…

Prosečan stanovnik Davosa, koliko god je zadovoljan sa ekonomskim rezultatima skupa, (više para u kasicama svakog građanina Davosa) toliko je razočaran gužvom i „malte ne opsadnim stanjem“ koje svake godine, po nedelju dana, traje u inače pitomom mestašcu lociranom na jednom od najlepsih dela Alpa.

Zoran Vitorović, Davos.

Pročitajte i ovo...