Home Tekstovi Davos: Zajedničke norme za novu svetsku realnost!

Davos: Zajedničke norme za novu svetsku realnost!

by bifadmin

Juče je u malom švajcarskom mestu Davos započeo 41. po redu Svetski Ekonomski Forum na kojem se okupilo više od 2500 vodećih licnosti iz sveta politike, ekonomije, kulture, nauke.

Skup je otvorio predsednik Ruske Federacije Dimitij Medvedev rekavši, pored ostalog, da je „Glavni izazov globalnog društva – terorizam“, a da čelnici državnih institucija (u svim državama) moraju više da „osluškuju mišljenje i raspoloženje masa“ ukoliko ne zele da se suoče sa jos drastičnijim problemima nego sto su oni viđeni u Tunisu ili Moskvi!

Ovogodišnje teme o kojima diskutuju učesnici WEF-a su: „Uloga države u svetu i ekonomiji“, „Zajedničke norme i nova realnost“, „Konjukturni izgledi i izrada pravila igre“,“Podrška Agendi G-20 sa novim idejama i rešenjima“,stvaranje „Mreže za odgovore na predstojeće rizike“.

„Osnovni problem sa kojim se čovečanstvo suočava na globalnom planu jeste nova realnost„ – kaže Klaus Švab, osnivač WEF-a i dodaje: „A ta nova realnost tiče se svih ljudi na Zemlji, ne samo političara ili biznismena. Ono sto svima nama danas treba jeste ‘partnerstvo svih’ kako bismo u novonastalim okolnostima, uspešno kreirali i primenili nove vrednosti, nove norme. Sve se drastično promenilo. Sa jedne strane imamo eroziju mnogih društvenih vrednosti, eroziju institucija, a sa druge strane, ekonomski centri razvoja su pomereni sa Zapada na Istok, sa Severa na Jug.“.

Daleko oštriji u definisanju globalnih ekonomsko društvenim problema Globalnog sela (i čovek o kome „bruji“ ceo Davos) je Hravardski profesor Jan Bremer koji tvrdi da je „došao kraj zapadnog liberalnog kapitalizma“. Ovu tezu profesor Bremer potkrepljuje činjenicom da je nakon opšte finansijske krize ponovo na sceni dominacija državnog kapitalizma. „Uzmite samo kao primer dve najjače ekonomije sveta – Kinu i Ameriku! I kod jednih i kod drugih država je ta koja određuje pravila igre, okvir u kojem se razvija ekonomija. Ali mi govorimo o dva potpuno suštinski različita modela društva i države. Generalno je na sceni erozija institucija sa temeljnim vrednostima liberalnog kapitalizma. Sa druge strane, jedna Kina nije samo druga po snazi ekonomska velesila sveta, već je i neko ko investira u druge države. Samo u Španiju je kineski kapital „ušao sa 9 milijardi dolara“, isto se događa i u drugim evropskim i azijskim državama. Kina je defakto u fazi razvoja. Amerika je ovu fazu već odavno prošla. Ali u suštini to su dva totalno različita društvena sistema. Ključno pitanje današnjice jeste: „Da li je zapad izgubio verodostojnost“ i mogu li transnacionalne korporacije, koje su do juče bile motor globalizacije, pronaći odgovore na izazove razvoja Globalnog društva u dijalogu sa sve više rastućim uticajem državnog kapitalizma? Lično mislim, da je liberalni kapitalizam sa svim vrednostima koje smo do sada poznavali – mrtav!“

Ugledni američki prof Fred Zakarija je na panel diskusiji vođenoj danas (27. 01.) podsetio da su „postojeći globalni problemi ujedno i izazov koji traži rešenje“. Prema prof Zakariji nemački model razvoja se pokazao kao uspešan , a „temelj nemačkog modela jeste ulaganje u obrazovanje i iznalaženje novih i inovativnih privrednih rešenja “. Prof Zakarija je tvrdi da se „deo rešenja za novonastale Globalne probleme zasigurno nalazi u intenzivnijem ulaganju i razvoju obrazovanja“.

Sa Zakrijom se složio i francuski predsednik Nikolas Sarkozi rekavši da bi prednosti modernih tehnologija trebalo daleko više iskoristiti, ali tako „da internet, koji nam pruža obilje mogućnosti za kreiranje novih oblika privređivanja, zaštitimo od svih vrsta zloupotreba pre svega od strane terorista i kriminalaca“.

Posmatrači ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma, podsećaju da se na privatnim „večernjim sedeljkama“ (zatvorenog tipa) uglavnom diskutuje o novim monetarnim merama FED-a (Banka Federalnih rezervi USA) i galopirajućoj krizi vezanoj za cene hrane i energenata. Koliko se među novinarima saznaje, na ovim sinoćnim „čavrljanjima“ moćnih, uglavnom se izražavala zabrinutost oko američkog koncepta QE2 („quantitave easinig“- upumpavanje doštampanih 600 milijardi dolara u američki finansijski sistem, kao model za prevazilaženje postojeće krize).

Analitičari primećuju da „Zajedničke norme za novu realnost“, o kojima se ove nedelje u Davosu diskutuje, sve više u prvi plan stavljaju kao vodeću međunarodnu organizaciju Grupu 20, najjačih i najuticajnih ekonomija sveta. Međutim, primećuju analitičari, ta grupa država još nema dovoljno razvijene insitucije ni mehanizme, da na novonastale probleme brzo i kvalitetno odreaguje.

Zoran Vitorović, Davos

Pročitajte i ovo...