Home TekstoviNove tehnologije Hakeri opet objavljivali pisma naučnika o globalnom zagrevanju

Hakeri opet objavljivali pisma naučnika o globalnom zagrevanju

by bifadmin

Pretprošle godine su pred početak UN-ove konferencije o klimatskim promenama objavljeni navodni mejlovi klimatologa i naučnika koji su podstakli sumnju u tezu o globalnom zagrevanju. Ove godine, nedelju koja prethodi konferenciji zapamtićemo po istoj stvari – na internet su ponovo procurili privatni e-mailovi svetskih klimatologa.

Hakeri su ovaj put prikupili više od 5.000 pisama i nekoliko radnih dokumenata povezanih s Međunarodnim panelom za klimatske promene (IPCC) i počeli ih razmenjivati u zajednici blogera klimatskih skeptika.

Nova pisma objavljena su, baš kao i stara, na ruskom serveru. Razmenjivali su ih već poznati klimatolozi poput Phil Jones-a s University of East Anglia (UEA) i Michael Mann-a s Državnog univerziteta Penn u SAD-u, autora osporavanog grafikona iz 2009. koji je pokazivao nagli porast temperatura.

Mann je ove hakere nazvao „agentima koji obavljaju prljav posao fosilne industrije“, objašnjavajući da da su ova pisma izvučena iz konteksta kako bi se narod zbunio oko posledica globalnog zagrevanja. On, kao i deo naučne javnosti, optužuje hakere da su u ovom krugu objavili ista ona pisma kao i 2009. samo druge delove. UEA univerzitet je izašao sa saopštenjem da ne mogu da nađu dokaze da je iko nedavno upao u njihovu mrežu.

Pročitajte i ovo...