Home TekstoviNove tehnologije Eksplorer i dalje najkorišćeniji pretraživač

Eksplorer i dalje najkorišćeniji pretraživač

by bifadmin

Googleov Chrome je prošlog meseca preskočio Mozillin Firefox i postao drugi najkorišćeniji pretraživač na svetu. Chrome zauzima 25,69 odsto svetskog tržišta, Firefox 25,23 posto, a Internet Explorer još je uvek nedodirljiv sa 40,63 posto tržišnog udela. Na smartphone tržištu dominira Safari.

The Wall Street Journal objavio jeStatCounter-ovu statistiku i članak u kome objšanjavada Googleov uspeh sa Chromeom nipošto nije slučajan, ovaj pretraživač je brz i kvalitetan, i veoma je prodrmao internet tržište. Međutim, nije lako boriti se sa Explorerom koji se dobija uz operativni sistem Windows, i koji je zato najviše korišćen pretraživač širom sveta.

Ova pomama za pretraživačima raste paralelno sa rastom korisnika interneta, a Google je osluškujući zahteve tržišta lansirao Chrome koji bolje radi sa zahtevnijim sadržajima na internetu, i tehnologijama poput npr.HTML5 koje pomažu sajtovima da imaju bolju grafiku.

Izvršni direktor Googlea, Leri Pejdž, već je govorio o tome kakvu će kompanija korist imati od ovog pretraživača koji u suštini ne može da naplati ali koji će podstaknuti razvoj drugih Googleovih proizvoda. Zato i jesu pre pet godina započeli rad na novom pretraživaču, jer raniji pretraživači nisu adekvatno mogli da isprate sve web servise koje je Google planirao da ponudi.

I dalje u pokušaju da vaskrsne staru slavu bombastičnim najavama, Microsoft međutim gubi udeo na tržištu. Pre dve godine imao je 56 odsto udela na tržištu a sada samo 40. Sledeće godine će možda već biti na drugom mestu.

Međutim, statistike se veoma razlikuju ako ih radi neko drugi. Tako na sajtu w3schools možete videti podatke po kojima je Firefoxova Mozilla na prvom mestu, a Explorer je treći.

Pročitajte i ovo...