Home VestiBiznis & Finansije Mađarska: Orban na tankom ledu

Mađarska: Orban na tankom ledu

by bifadmin

Od kada je Mađarskoj zaprećeno da neće dobiti kredit dok ne preformuliše dva problematična zakona, situacija u ovoj zemlji se samo pogoršava. Mađarski premijer Viktor Orban sastao se sa guvernerom tamošnje centralne banke i ministrom ekonomije u nadi da će naći rešenje za ostanak na vlasti, dok je otpor garđana Ustavu koji je samostalno donela njegova partija Fides sve veći. Mađari su na ulicama izrazili žestoko protivljenje Orbanovoj politici upoređujući ga sa kormilarom Titanika.

To što Mađarska beleži privredni rast od 3,5 odsto na godišnjem nivou ne znači da je ova zemlja stabilna. U poslednja tri meseca privredna aktivnost opada, a MMF odbija da joj da preko potreban kredit zbog dva zakona (jednog kojim se ukida nezavisnost Centralne banke i drugog o fiskalnoj stabilnosti). Premijeru se klati stolica i zbog niza zakona koji nisu u skladu sa legislativom EU, poput restriktivnog zakona o medijima, izbornog zakona koji bi mogao da osigura ostanak partije na vlasti i novog Ustava kojeg mnogi smatraju nedemoktratskim.

Pored toga što po novim zakonima Centralna banka više nije nezavisna od vlasti, građani protestvuju i zbog toga što se novinari masovno otpuštaju i što je ugrožena sloboda medija.Građanski pokret za mađarsku slobodu štampe „Mila“, izdao je poslednjih meseci desetine hiljada pres legitimacija, demonstrante proglasio novinarima, i pozvao ih da održe u životu slobodu medija u Mađarskoj.

Mnogi mediji predviđaju crnu budućnost za Mađarsku ako joj MMF ne odobri kredit. Pominje se da u ovom scenariju Mađarska neće biti sposobna da bude samoodrživa, odnosno da finansira sebe samo uz pomoć tržišta. Očekuje se depresijacija forinte, upadanje u dublju dužničku krizu, čak i kolaps tržišta.

Što se tiče bliže budućnosti, investitori sumnjaju u to da će Mađarska uspeti budžetski deficit da zadrži uokvirima koje postavlja EU. Da podsetimo,Mađarska je 2008. dobila spasilački paket zajmova od 20 milijardi evra pošto su investiori prestali da kupuju njene dužničke hartije.Slično bi, smatraju ekonomisti, moglo ponovo da se dogodi jer je prinos na dugoročne mađarske obeznice ove nedelje premašio deset odsto, a kritičnim nivoom se smatra rast pirnosa na sedam procenata.

Pročitajte i ovo...