Home TekstoviNove tehnologije Obustavljena Vikipedija kao znak protesta protiv antipiratskog zakona

Obustavljena Vikipedija kao znak protesta protiv antipiratskog zakona

by bifadmin

Osnivač Vikipedije Džimi Vejls odlučio je da ovaj sajt danas obustavi rad kao vid protesta protiv novog zakona protiv internet piraterije.

Inače, ovaj zakon je nastao posle dugogodišnjeg lobiranja medija, filmske i muzičke industrije i ostalih koji su oštećeni piraterijom. Pomoću njega će se lakše blokirati oni sajtovi koji imaju ilegalan sadržaj, odnosno koji ne poštuju autorska prava.

No, to je i razlog daova sreda za 25 miliona korisnika Vikipedije na engleskom jeziku bude „Dan u mraku“. I drugi su sre pridružili „Mračnoj sredi“, poput Reddit-a, Boing Boing-a i raznih drugih sajtova.

Međutim, prvi čovek Tvitera Dik Kostolo ocenio je ovu odluku osnivača Vikipedije kao „glupu“ i „smešnu“, što je iznenađujuće s obzirom na to da su internet lideri do sada uvek bili ujedinjeni u borbi protiv Holivuda i muzičke industrije. Predsednik Barak Obama pak je na strani protivnika zakona, što isti čini još nestabilnijim. Međutim, u proceduri je još jedan zakon, za zaštitu IP-a, i za njega će se glasati 24. januara.

U međuvremenu, tvorac Vikipedije je preko Tvitera (pre zatvaranja sajta) poručio studentima: „Uradite domaći ranije. U sredu protestvujemo protiv loših zakona“.

Pročitajte i ovo...