Home TekstoviNove tehnologije Stop SOPA: Holivud protiv Gugla

Stop SOPA: Holivud protiv Gugla

by bifadmin

Nedavno zatamnjenje“ sajtova rezultat je protivljenja internet industrije zakonima koji bi trebalo da se bore protiv piraterije -Stop Online Piracy Act (SOPA) iProtect Intellectual Property Act (PIPA). Američki mediji pišu da su za ove zakone lobirali filmska i muzička industrija, čime su ušli u sukob sa jednom novom, ali veoma moćnom, internet industrijom.

Kako su internet preplavili negativni komentari ovih zakona, tako su i političari počeli da menjaju mišljenja i da ga kritikuju na društvenim mrežama. Javnost je ubeđena u to da se ovim zakonima štite interesi velikih, ali da su zakonodavci zaboravili da i na internetu ima velikih – tako je ovaj sukob nazvan Holivud vs Gugl.

Međutim, te „mračne srede“, dok je Gugl radio, mnogi drugi nisu, a najviše se osetila obustava rada Vikipedije. Čelnici ovog sajta su se najviše protivili ovim zakonima, jer bi zbog nelegalnog sadržaja mogli da budu strogo kažnjeni, i jer ne mogu da kontrolišu čak 1,800 urednika sajta koji su svi volonteri. Žalbe Vikipedije su sledeće: Kao prvo, ovim zakonima se dozvoljava sudovima da blokiraju pristup sajtovima na kojima smatraju da postoji nelegalan sadržaj, a da bi svoju nevinost dokazali na sudu vlasnici ovih sajtova moraju imati novca za advokate, što u većini nije slučaj. Drugo, kako na Vikipediji svi korisnici mogu pisati članke, vrlo je verovatno da će se među njima naći nedozvoljeni linkovi, a zakon zahteva da se svaki takav pojedinačan slučaj istraži, što je nemoguće. Štaviše, poreski obveznici bi trebalo da snose troškove istraživanja ovakvih linkova.

Pošto 24 sata nije radila, Vikipedija je izdala kratko saopštenje u kome kaže da je 150 miliona ljudi videlo njihovu poruku (koja je umesto sadržaja stajala na sajtu) i da se većina njih pitala kakav bi bio svet bez slobodnog pristupa znanju. Odgovor na to su dali protivnici ovih zakona: njima seuvodi cenzura na internet, a to će se verovaton preliti i u druge sfere života.

Pročitajte i ovo...