Home TekstoviNove tehnologije Konferencija o Internetu – DIDS 2012

Konferencija o Internetu – DIDS 2012

by bifadmin

U organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), 22. marta, u Hotelu „Moskva“ u Beogradu, biće održan skup Dan internet domena Srbije – DIDS 2012. Ovo je treća godišnja konferencija o razvoju Interneta, kako u svetu, tako i na .RS i .SRB domenskim prostorima Srbije.

Celodnevni program DIDS-a, pored IT profesionalca, internet provajdera i ovlašćenih registara, okupiće i ostale korisnike Interneta, koji imaju priliku da saznaju više o aktuelnim temama na internet prostoru Srbije i globalnom nivou. Ove godine svoja iskustva, stavove i projekte posetiocima Konferencije predstaviće 25 govornika iz zemlje i sveta.

Ključne teme ovogodišnjeg DIDS-a su i težnja država da preuzmu kontrolu nad Internetom i koliko je otvorenost Interneta i sloboda korišćenja ugrožena inicijativama poput ACTA. Takođe, dobićemo odgovore i na pitanja kako će novi domeni najvišeg nivoa, poput .cocacola ili .beograd, uticati na razvoj Interneta i da li domeni na lokalnom pismu (arapskom, ćirilici…), poput našeg .SRB, mogu da pomognu razvoj lokalnog sadržaja i servisa. Mnoštvo skraćenica kojima nas mediji ovih dana obasipaju dobiće svoje pravo objašnjenje: SOPA, PIPA, new gTLDs, ICANN, GAC, DNSsec, IGF, Internet of Things… Saznaćemo i koje mogućnosti i izazove našem nacionalnom ćiriličkom pismu donose nove tehnologije i Internet, kao i koji su to domaći internet projekti koji nas informišu, zabavljaju i pomažu nam u poslu i životu.

Program Konferencije se sastoji iz tri tematski odvojena bloka. Prvi blok, u kome učestvuju i strani gosti, posvećen je novinama u svetu Interneta. Drugi blok se bavi ćirilicom na Internetu i novim .SRB domenom. U trećem bloku biće predstavljeno 12 uspešnih domaćih internet projekata na .RS domenu.

RNIDS je omogućio da prisustvo na Konferenciji bude besplatno, ali zbog ograničenog broja mesta za posetioce, neophodno je prijavljivanje, koje će na sajtu www.dids.rs biti otvoreno do 20. marta ili do popune mesta.

Pročitajte i ovo...