Home TekstoviNove tehnologije Nemačka: Ima li Piratska partija politički potencijal?

Nemačka: Ima li Piratska partija politički potencijal?

by bifadmin

Najveće iznenađenje na izborima za pokrajinski parlament Sarske oblasti u Nemačkoj bila je Piratska partija koja je osvojila 7,4 odsto glasova. Sada se priča o mogućnosti da pirati dobiju pet odsto glasova na izborima za nacionalni parlament ali kako tvrde stručnjaci oni još moraju da razvijaju politički program da bi ovo ostvarili. To pokazuje i podatak da je samo sedam odsto njihovih anketiranih glasača za pirate glasalo zbog programa partije.

Špigl danas pišeda pirati mogu ući u Bundestag posle neverovatnih prošlogodišnjih 8,9 odsto glasova, koliko su osvojili u trci za mesta u berlinskom parlamentu. Zamenik lidera ove partije u Nemačkoj, Bernd Šlomer, kaže da oni žele da se uključe u politiku sa dugoročnim ciljevima a ne da samo budu viđeni kao partija buntovnika.

S obzirom na to da su ideološki okrenuti borbi za slobodu na internetu i zaštitu ljudskih prava, planiraju da se bave pitanjima koje ostale paritje zanemaruju, kao što su zaštita privatnih podataka, transparentnost i zakon o autorskim pravima.

Istraživanja govore da više od pet odsto birača trenutno podržava Piratsku partiju na nacionalnom nivou, što je dovoljno za prelazak cenzusa. Čak je i aktuelna kancelarka Angela Merkel priznala da su pirati „značajan politički faktor“.

Međutim, kritičari, na osnovu istraživanja koje je pokazalo da su 23 odsto birača koji su za njih glasali u Sarskoj oblasti bili novi birači, govore o potrebi da se jasno definiše njihov program kako za pirate ne bi glasali samo oni koji su razočarani u sve druge. To piše iDie Tageszeitung: „Njihov uspeh je zasnovan na tome što ostali politički lideri izgledaju previše staro. Od svih glasača pirata 85 odsto je reklo da je to uradilo zbog nezadovoljstva drugim partijama. Samo sedam odsto je glasalo za pirate zbog njihovih ciljeva“. Nemački Fajnenšl Tajms piše da tri četvrtine glasača Piratske partije uopšte ne razumeju njihovu platformu i da su pirati „ono što Apple generacija zamišlja da je politika“.

Pročitajte i ovo...