Home TekstoviNove tehnologije Održana Konferencija o Internetu – DIDS 2012.

Održana Konferencija o Internetu – DIDS 2012.

by bifadmin

Treća godišnja konferencija o razvoju Interneta na .RS i .СРБ domenskim prostorima Srbije – DIDS 2012, održana je 22. marta, u Hotelu „Moskva” u Beogradu. Ovogodišnji Dan internet domena Srbije, u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), okupio je 25 govornika iz zemlje i sveta i oko 230 posetilaca.Treća godišnja konferencija o razvoju Interneta na .RS i .СРБ domenskim prostorima Srbije – DIDS 2012, održana je 22. marta, u Hotelu „Moskva” u Beogradu. Ovogodišnji Dan internet domena Srbije, u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), okupio je 25 govornika iz zemlje i sveta i oko 230 posetilaca.

U prvom bloku pod nazivom „Novo na Internetu, kod nas i u svetu”, čiji je moderator i uvodničar bio Vladimir Radunović iz Diplo fondacije, svoja iskustva o značaju i razvoju lokalizovanog sadržaja i internacionalizovanim domenima u arapskom svetu preneo je Kaled Fatal, predsedavajući i generalni direktor Multilingual Internet Group. Potom je gost iz Rusije Georgi Georgievski, direktor prodaje Koordinacionog centra domena .RU i .РФ, govorio o iskustivam njihovog ćiriličkog internet domena. Vojislav Rodić, predsednik Konferencije suosnivača RNIDS-a, dao je retrospektivu aktivnosti RNIDS-a u proteklih godinu dana. Na kraju ovog bloka, Zoran Stanojević, novinar i koordinator internet portala RTS, predstavio je rezultate i značaj 4PI – Programa podrške projektima popularizacije Interneta za 2011.

Drugi blok nosio je naziv „Ćirilica na Internetu, Internet na ćirilici”, a moderator Tamara Vučenović okupila je domaće stručnjake za tu temu, iz različitih uglova: tehnološkog, filološkog, bibliotečkog, pravnog, dizajnerskog, kulturno-obrazovnog i naučnog. Slobodan Marković i Mihailo Stefanović dali su tehnološka i tehnička objašnjenja kako ćirilični internet domeni rade na različitim računarskim i serverskim platformama. Mirko Marković govorio je o korišćenju Interneta u domaćim bibliotekama i značaju ćirilice i .СРБ domena za bibliotečke baze i deskriptore. O digitalnoj humanistici, ćirilici i Internetu kao platformi za razmenu znanja i o Digitalnoj biblioteci srpskog kulturnog nasleđa, kroz svoju video prezentaciju govorio je mr Toma Tasovac. Olivera Stojadinović predstavila je projekat „Ćirilice na poklon” i govorila o problemima ćiriličke tipografije na Internetu. O zaštiti intelektualne svojine na Internetu, sa posebnim osvrtom na ćiriličko pismo i zaštitu brendova na ćirilici, govorio je mr Vladimir Marić.

„Uspešni projekti na .RS domenu” bili su tema trećeg bloka Konferencije, koji su moderisali Miloje Sekulić i Ivan Ćosić. Predstavljeno je 11 internet lokacija čiji su sadržaji ili servisi značajni za domaću internet ponudu: www.epilion.rs, www.greendesign.rs, www.infolink.rs, www.telegraf.rs, www.tarzanija.rs, www.tetka.rs, www.buzzilla.rs, www.karijera.mingl.rs, www.uplatnica.rs, www.srbodroid.rs i projekat „Čitaj mi”.

Video zapisi sa DIDS 2012
Fotografije

Pročitajte i ovo...