Home TekstoviNove tehnologije Serveri u EU moraju biti energetski efikasni

Serveri u EU moraju biti energetski efikasni

by bifadmin

Evropska komisija želi da proširi domete jedne ekološke direktive iz 2005. pomoću „pametnijeg“ dizajna velikih potrošača energije, kao što su serveri. Sračunato je da kombinovane uštede od velikih potrošača do 2030. mogu biti jednake dvogodišnjoj potrošnji električne energije u Švedskoj.

Povodom ovoga oglasile su se kompjuterske kompanije saopštenjem da one već rade na unapređivanju efikasnosti svojih proizvoda, međutim grupe za zaštitu potrošača smatraju da ove kompanije namerno zaobilaze propise EU i odlažu primenu njenih pravila.

Kompanije poput Majkrosofta se bave razmatranjima efikasnosti servera, dok Gugl razmišlja o unapređenju efikasnosti kroz bolje upravljanje centrima potrošnje energije i sistemom hlađenja. Iz Gugla kažu da je uz investicije od 19.000 evra moguće uštedeti energiju vrednu 50.000 evra.

Evropska komisija će razmotriti pitanje servera i odlučiti da li je neophodno uvođenje nove legislative ili su dovoljne dobrovoljne inicijative kompanija za poboljšanje efikasne potrošnje energije.

Pročitajte i ovo...