Home VestiBiznis & Finansije SAD: Spor rast zaposlenosti možda vodi ka dodatnom kvantitativnom popuštanju

SAD: Spor rast zaposlenosti možda vodi ka dodatnom kvantitativnom popuštanju

by bifadmin

Loši martovski rezultati rasta zaposlenosti u SAD podgrejali su sumnje u uspeh politike zapošljavanja ove zemlje, ali i da će Federalne rezerve nastaviti program kvantitativnog popuštanja.

Oko 120 000 novozaposlenih u Americi manje je nego prognoziranih 203 000 novih radnih mesta, ali stopa nezaposlenosti i dalje pada. U sektoru građevinarstva broj zaposlenih je pao za 7 000, kao i privremeno zaposlenih za 7 500.

„Ovo je delom posledica toplijeg vremena ali i pada broja ljudi koji traže posao, što je pokazatelj njihovog nepoverenja da će ga naći“, tvrdi Dejvid Ader izCRT Capital.

Trgovci hartijama od vrednosti su ovaj martovski izveštaj videli kao mogućnost da će biti još jedne sezonekvantitativnog popuštanja Federalnih rezervi.

Ekonomista izMesirow Financial Dajen Svonk kaže da je moguća manje kontroverzna odluka FED-a – twist, program koji bi trebalo da se završi u junu a mogli bi ga produžiti. U ovoj operaciji Trezor prodaje istu količinu dugoročnih hartija od vrednosti kao i kratkoročnih, u naporima da smanji stope dugoročnih.

Pročitajte i ovo...