Home TekstoviNove tehnologije SAD: Naučnici nemaju uslova za rad

SAD: Naučnici nemaju uslova za rad

by bifadmin

Nekada sovjetski biolog a sada uzgajivač ribe,Kakha Bendukidze ima firmuAquaBounty Technologies koja je u mogućnosti da proizvede genetski modifikovanog brzorastućeg lososa. Međutim, iako je FDA (Uprava za kontrolu hrane i lekova) pre 20 meseci zaključila da je ova riba jestiva i da nije štetna za okolinu, on dozvolu najverovatnije neće dobiti. Ovo je razlog što se mnogi drugi naučnici sele iz SAD.


Njegovo preduzećeAquaBounty ostaje bez novca čekajući odobrenje da počne da proizvodi lososa. MeđutimBendukidze je uveren da ga neće dobiti u izbornoj godini zbog protivljenja potrošača i ekologa. Mnogi naučnici neodobravanje ovakvog projekta vide kao uvod u gubljenje liderske pozicije u biotehnologijama, koje je Amerika godinama imala. Smatraju da će naučnici početi da se sele u države koje im dozvoljavaju da rade. U Kini na primer naučnici slobodno rade na stvaranju sorte stoke imune na kravlje ludilo, ovaca sa velikim prinosom vune i svinja i krava sa zdravim omega 3 mastima.

Nedostatak sredstava i regulacije tera nas odavde, tvrdi Džejms Marej, profesor sa Kalifornijskog fakulteta koji pokušava da se preseli u Brazil, gde može da obezbedi finansiranje svog projekta stvaranja kozjeg mleka sa ljudskim proteinima za ishranu odojčadi.

Međutim, kada jeAquaBounty pokušao da dobije dozvolu neki članovi kongresa predvođeni kolegama iz Aljaske, inače bogate lososom, predložili su zabranu ili odlaganje odobrenja po obrazloženjem da je ovo „zezanje sa majkom prirodom“. FDA je otkrio da bi ovaj losos za okruženje i za ishranu bio neškodljiv ali i dalje ne daje konačan odgovor.

Pročitajte i ovo...