Home VestiBiznis & Finansije Nemačka privreda zavisi od visokokvalifikovanih emigranata

Nemačka privreda zavisi od visokokvalifikovanih emigranata

by bifadmin

Kriza evra se na više načina pokazuje kao dobra za Nemačku. Ekonomska moć Nemačke privlači visokokvalifikovanu radnu snagu iz zemalja koje su u problemima (Španije i Grčke), bez koje bi, kažu stručnjaci, privreda najjače ekonomije Evrope propala. U protekloj deceniji čak četvrtina doseljenika u Nemačku imala je završen fakultet, od čega 12 odsto diplome iz matematike,informatike, tehničkih i prirodnih nauka, što se posebno traži na nemačkom tržištu rada.

Institut za nemačku privredu (IWF) iz Kelna je u svojoj novoj studiji objavio da nemačka ekonomija ne bi mogla preživeti, a kamoli odlično poslovati, bez visokokvalifikovanih stručnjaka koji su poreklom iz inostranstva.

Broj fakultetski obrazovanih useljenika u ovu zemlju od 2000. do 2009. godine porastao je za 11 posto, a među njima su, objašnjava direktor IWF-a Michael Hether, naročito dobro kvalifikovani useljenici iz južnoevropskih država, posebno iz Grčke i Španije.Čak 46 odsto useljenika iz ovih država ima fakultetsku diplomu.

Rukovodstvo vladajuće Merkeline partije predlagalo je već da se ciljano reklamira useljavanje u Nemačku, sa geslom: „U državama na jugu i istoku Evrope ima mnogo odlično obrazovanih mladih ljudi koji su nezaposleni, hajde da ih mi zaposlimo“.

IWF-ova studija otkriva i da visokoobrazovani emigranti u sve većoj meri preuzimaju visoke pozicije u svojim firmama, pa i u društvu.Oni postaju i profesori, rukovodioci sektora u firmama, pa i pravnici i lekari. Od ukupnog broja useljenika oko 21 odsto njih je na tzv. vodećim pozicijama, što je ista razmera kao i kod domicilnog stanovništva.

Hrvatski mediji bavili su se više ovom temom i saznali kako doći do radnog mesta u Nemačkoj i koje se profesije traže.

Pročitajte i ovo...