Home TekstoviNove tehnologije Obustavljen razvoj leka protiv Alchajmerove bolesti

Obustavljen razvoj leka protiv Alchajmerove bolesti

by bifadmin

Pfizer i Johnson & Johnson, svetski farmaceutski lideri, odlučili su da obustave istraživanje zajedničkog leka protiv Alchajmera nakon što su se obimna klinička testiranja pokazala neuspešnim.

Lek Bapinezumab, koji je razvijan sa namerom da zaustavi degenerativne promene na mozgu obolelih od Alchajmerove bolesti, nije se pokazao dovoljno efikasnim i dve velike međunarodne kompanije, Pfizer i Johnson & Johnson, odlučile su da obustave njegovo dalje istraživanje. Krajem jula istraživački tim je izdao obaveštenje u kome se kaže da testirana grupa pacijenata nije pokazivala znakove poboljšanja nit se razlikovala od grupe kojoj je davan placebo. To je već četvrta neupsešna verzija ovog leka.


Mnogi lekari upoznati sa ovim istraživanjem verovali su da će najnovije testiranje biti neuspešno jer je izvršeno na pacijentima koji su već pokazivali odnakle stadijume bolesti. Rukovodioci dveju kompanija izrazili su „žaljenje i razočarenje“ neuspehom ovog istraživanja, u koje je samo Johnson & Johnson uložio oko 1,5 milijardi dolara od 2009. godine.Smatra se da je Alchajmer najčešći oblik demencije kod starih ljudi, od koga trenutno na planeti boluje oko 36 miliona ljudi. U SAD je šesti po redu uzročnik smtrnih slučajeva.



Pročitajte i ovo...