Home VestiBiznis & Finansije Qantas u gubitku 256 miliona dolara, otkazao porudžbine za nove avione

Qantas u gubitku 256 miliona dolara, otkazao porudžbine za nove avione

by bifadmin

Australijski avio-prevoznik Qantas zabeležio je prvi gubitak na godišnjem nivou od kada je privatizovan 1995. godine. Gubtiku doprinela poskupljenja goriva i rastući troškovi na međunarodnim linijama.

Quantas je zabeležio neto gubita od 256 miliona dolara, u finansijskoj godini koja se završila 30. juna, u poređenju sa ostvarenom dobiti od 265 miliona dolara u prethodnoj godini. Nakon objavljenih rezultata, rukovodstvo kompanije je otkazalo porudžbine za 35 novih aviona Boeing Dreamliner vrednih 8,5 milijardi dolara. Alan Džojs, izvršni direktor avio-prevoznika, izjavio je da je bio očekivan usporen rast usled loših ekonomskih uslova u čiotavom svetu, ali da je ostvarenom gubitku najviše doprinelo loše poslovanje na ključnim međunarodnim tržištima, kao što su britansko, američko i evropsko.


Segment Međunarodnih operacija ostavrio je gubitak od skoro pola milijarde američkih dolara, zbog čega kompanija razmišlja o ubrzanom pokretanju restrukturiranja, koje sa sobom nosi i otpuštanje oko 2.800 zaposlenih. Zbog rastućih cena goriva kompanija je na njega potrošila rekordnih 4,5 milijardi dolara, odnosno čak 700 miliona dolara više nego u prethodnih godinu dana.

Pročitajte i ovo...