Home TekstoviNove tehnologije Australijski hirurzi iz sala uzgajili novu dojku

Australijski hirurzi iz sala uzgajili novu dojku

by bifadmin

Australijski hirurzi uspeli su da iz masnog tkiva uzgaje potpuno novu dojku pacijenktinji kojoj je zbog kancera izvršena mazektomija. Ovo je veliki pomak u nauci jer su do sada matičnim ćelijama mogli da se leče samo oni koji su iste ostavljali u specijalizovane banke matičnih ćelija.

Do sada je većina pacijentkinja posle mazektomije išla na rekonstruktivnu hirurgiju, odnosno ugrađivala silikonske implante ili, što je veoma komplikovano, implante od sopstvenog mesa uzetog sa drugih delova tela.

Međutim sada su u pilot projektu u kojem je učestvovalo pet žena hirurzi uspeli da odgaje pravu dojku, sa sve krvnim sudovima, iz matičnih ćelija izvađenih iz sala. Šef ovih istraživanja, profesor Vejn Morison objašnjava da to tkivo raste u obliku koji mu je zadat – u ovom slučaju u kalupu načinjenom po ugledu na drugu dojku. Zato se žena koja je na ovaj način nadoknadila svoj gubitak oseća prirodnije nego sa silikonskim implantima.

Od pet pacijentkinja ova procedura je uspela samo kod jedne, međutim profesor Morison i dalje misli da je ovo veliko otkriće koje naučnicima daje osnovu za dalja istraživanja.

Pročitajte i ovo...