Home VestiBiznis & Finansije Multinacionalke u Evropi koriste rupe u zakonima

Multinacionalke u Evropi koriste rupe u zakonima

by bifadmin

Velike multinacionalne kompanije, uglavnom sa sedištem u SAD, veoma su iskusne u izbegavanju plaćanja poreza na profit ostvaren u inostranstvu. Nemačka sada namerva da stane na put takvoj praksi, i našla je uticajne partnere.

Apple je u 2010. godini platio samo 130 miliona dolara taksi za profit ostvaren van granica SAD, koji je te godine za ovu kompaniju iznosio 13 milijardi dolara. Nezavisni poreski eksperti utvdili su da je u istom periodu Microsoft platio 1,7 milijardu poreza na profit od 15 milijardi, dok je Cisco odvojio 400 miliona za profit od 8 miliona dolara. Korporacije u svojim redovima imaju stručnjake koji osmišljavaju operacije za evaziju poreza pod imenima kao što su „Holandski sendvič“ ili „Dupli irski“, sa gotovo uvek sličnim principom osnivanja podružnica i holdinga, majki i ćerki kompanija sa ciljem da se preko njih ostvari što komplikovaniji protok zarađenog novca kako bi u konačnom računu bio napravljen utisak da su pojedinačno sve kompaniej u lancu siromašnije nego što zaista jesu.


OECD je pre nekoliko godina ocenio da se 60% ostvarenog profita u trgovini ostvaruje u poslovanju velikih multinacionalnih kompanija, koje mahom izbegavaju plaćanje adekvatnog poreza. To ima katastrofalne posledice za vlade zemalja u kojima se zarađuje najveći deo profita, pogotovo u uslovima ekonomske kriz ei smanjenih državnih budžeta. Nemački ministar finansija Volfgang Šojble odlučio je da stane tome na put, uz pomoć svojih kolega iz Engleske, Francuske, ali i SAD. međunarodni sporazum bi mogao da spreči ubuduće neodgovorno ponašanje multinacionalki, ali do sada ni EU nij euspela da usaglasi svoju poresku politiku kada su one u pitanju: Irska, Bugarska, Kipar i Slovačka odbijaju da se podvrgnu standardizaciji, jer bi to ugrozilo njihov status uspešnog poreskog utočišta za velike.


Šojble je na sastanku G20 predstavio paket mera koje bi kažnjavale takvo ponašanje kompanija, ali i zemalja koje im u tome pomažu, međunarodnim pritiskom. Veliko je pitanje da li će se najavljenoj „hajci“ na poreske rajeve i kompanije pridružiti i SAD. Sudeći po rastućem nezadovoljstvu američkih političara ponašanjem njihovih kompanija u inostranstvu, postoje dobre šanse za to. O ovim merama biće raspravljano na sledećem sastanku G20 u Sankt Peterburgu u februaru sledeće godine.

Pročitajte i ovo...