Home TekstoviNove tehnologije Softver za kreditnu sposobnost

Softver za kreditnu sposobnost

by bifadmin

Kompanije Majkrosoft i Aseko predstavile su bankama koje posluju u Srbiji novi softver koji omogućava bržu i precizniju procenu klijenata.

Radi se o softveru „skoring ekspirijens“ (Scoring Experience) na „klaudu“ (Cloud), koji bankama omogućava da naprave šeme u vidu grupe pitanja koje će im pomoći da sa visokim stepenom tačnosti utvrde da li je odredjeni gradjanin u mogućnosti da vrati kredit.

Na taj način banka se štititi od potencijalnog gubitka koji bi nastao ako njeni klijenti ne vraćaju kredite, a ujedno se stvaraju mogućnosti za niže troškove u obradi kredita.

Predstavnik kompanije „Aseko“ Aleksandar Milosević izjavio je da će uz pomoć ekspertskih šema za odobravanje kredita oslonjenih na proverene statističke tehnike, banke od sada imati jasniju sliku sposobnosti klijenta da u budućnosti uredno izmiruje kreditne obaveze.

Predstavnik „Majkrosofta“ Siniša Perović istakao je da se korišćenjem softverskog rešenja na „klaud“ okruženju ostvaruju značajne uštede u ulaganjima u infrastrukturu.

„Skoring ekspirijens“ predstavlja idealno rešenje za banke da uz minimalne investicije dodju do pouzdanih podataka u pronalaženju sigurnih klijenata, dodao je on.

Kompanija „Majkrosoft“ definiše „klaud kompjuting“ kao skup uredjaja – računara, servera, mobilnih uredjaja, koji koris te Internet da bi povećali raspoloživost i način korišćenja istih uredjaja za krajnjeg korisnika.

Podaci se skladište u velkim centrima kojima se pristupa i upravlja pomoću Interneta.

Pročitajte i ovo...