Home VestiBiznis & Finansije HSBC i Standard Chartered moraju da plate visoke kazne zbog pranja novca

HSBC i Standard Chartered moraju da plate visoke kazne zbog pranja novca

by bifadmin

HSBC je potvrdila da će američkim vlastima isplatiti oko 1,9 milijardi dolara sudske nagodbe zbog optužbi za pranje novca na američkom tlu. Ovo je najveća ikada isplata u istoriji u ovakvim slučajevima. Ipak, stručnjaci misle da bi ovo mogao da postane novi model poslovanja velikih banaka, koje lako mogu da nadomeste gubitak od sankcija.

Američki senat je istraživao poslovanje HSBC (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation Limited), sa sedištem u Londonu, zbog osnovanih sumnji da je učestvovala u pranje novca narko-kartela i nekih diktatorskih režima. Rukovodstvo HSBC oglasilo se izvinjenjem zbog „postojanja loših sistema kontrole utvrđivanja novčanih izvora“ u okviru grupacije koja posluje u skoro 6.900 poslovnih jedinica širom sveta. Grupa će morati da plati 1,9 milijardu dolara kazne, što je dosad najveća suma isplaćena u sličnim slučajevima. U izveštaju se navodi da je banka već ulaožila oko 290 miliona dolara u unapređenje sistema unutrašnje kontrole.


Druga bankarska grupacija u Engleskoj, Standard Chartered, juče je morala da plati 327 miliona kazne američkom ministarstvu finansija zbog prekršaja obavljanja transakcija sa Bumom, Iranom, Libijom i Sudanom između 2001. i 2007. godine. Novinari CNN postavili su pitanje da li će plaćanje visokih kazni ubuduće postati nova paradigma poslovanja velikih bankarskih grupacija. „Iako ovakve vesti ne ostavljaju sve klijente ravnodušnim, kazna od 1,9 milijardi dolara za HSBC predstavlja tek nešto više od 1% tržišne vrednosti ove banke u 2012. (123 milijardi dolara), a analitičari u Quartz-u procenili su da njoj treba samo 41 dan kako bi nadoknadila taj gubitak. To za njih nije mnogo i na granici je uobičajenog variranja na berzi“, upozorava profesor računovodstva na univerzitetu u Hong Kongu, Geri Bidl.

Pročitajte i ovo...