Home TekstoviNove tehnologije Institut za fiziku nabavio HP superkompjutere

Institut za fiziku nabavio HP superkompjutere

by bifadmin

Kompanija HP i jedinica za upravljanje projektom “Istraživanje i razvoj” u beogradskom Institutu za fiziku potpisali su ugovor o kupovini HP uređaja za potrebe Instituta i Istraživačkog centra za bioinženjering, naučno računarstvo i softverski razvoj u Kragujevcu.

Paradox Cluster namenjen Institutu za fiziku u Beogradu sastoji se od 106 HP servera najnovije G8 generacije i ima ukupnu snagu od 106 Teraflopsa. Serveri su međusobno povezani Infiniband QDR mrežnom infrastrukturom, odgovarajućim HP storidžima za smeštaj podataka i pratećom opremom.
Drugi Cluster computer namenjen je Istraživačkom centru za bioinženjering, naučno računarstvo i softverski razvoj u Kragujevcu. Opremljen je sa 18 HP servera najnovije G8 generacije ukupne snage 7,3 Teraflopsa, međusobno povezanih Infiniband QDR mrežnom infrastrukturom i odgovarajućim HP storidžima za smeštaj podataka.


Ova investicija za budućnost i razvoj srpske nauke vredna je 715.000 evra, a nabavku je odobrilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sredstvima iz finansijskog sporazuma sa Evropskom investicionom bankom u okviru Projekta nabavke kapitalne opreme za naučnu zajednicu. Direktor Instituta za fiziku. Aleksandar Belić istakao je da će nabavkom ove opreme Institut biti i dalje kompetitivan. Otkrio je da je u planu izgradnja superkompjuterske instalacije na nivou cele države, a oprema će biti povezana u evropsku mrežu super-kompjutera kako bi se razmenjivala znanja i iskustva.

Pročitajte i ovo...