Home VestiBiznis & Finansije Mekafi se skrivao u žbunju mesec dana

Mekafi se skrivao u žbunju mesec dana

by bifadmin

Novinar Fajnenšel Tajmsa je napravio ekskluzivni intervju sa bogatim programerom koji je mesec dana bežao od policije Belizea, zbog istrage o ubistvu njegovog prvog komšije u ovoj centralnoameričkoj zemlji.

Ekscentrični 67-godišnji programer predao se pre nekoliko dana policiji u Gvatemali, ali priča vezana za njegov beg tek će dobiti epilog po završetku istrage i eventualnog suđenja. Džon Mekafi uspešnio se skrivao skoro mesec dana u državici koja ima 350.000 stanovnika, redovno objavljujući postove na svom blogu, u kojim je izražavao svoju nevinost i visok stepen paranoje.


Novinar Fajnenšel Tajmsa Adam Tompson navodi da je Mekafi na sav glas svetu saopštio da je izgubio svoje bogatstvo još pre finansijske krize iz dva moguća razloga: kako bi izbegao naplatu poreza na svoj, još uvek postojeći, golemi imetak i/ili da bi izbegao tužbu za pogibiju jedne osobe na njegovom imanju u Novom Meksiku usled vežbanja novog sporta „aerotrekinga“, koga je svojevremno izmislio. Mekafi je, međutim, izjavio da se preselio u Belize zbog „njegove čarobne lepote“.


Tompsona je na zakazani intervju, usred policijske potere, odveo jedan lokalni stanovnik. Bivšem programeru je društvo tokom razgovora pravila dvadesetogodišnja ljubavnica, Samanta, takođe i saučesnica u begu. Autor poznatog antivirus softvera rekao je da se nije družio sa ubijenim Gregorijem Folom, te da ga je znao samo iz viđenja, kao „notornog pijanicu“. Još uvek nije jasno zašto je Mekafi zapravo bio u begu, s obzirom da ga je lokalna policija tražila samo zbog informativnog razgovora, ali okolni meštani kažu da je Amerikanac jednostavno „čudak“. Prema sopstvenim iskazima, krio se po džungli Belizea, gde nije mogao da spava od konstantnih ujeda komaraca, a uspešno je bežao vlastima zahvaljujući mnogim prijateljima među stanovništvom. U prilog eventualnoj budućoj odbrani Mekafija ide i zvanična statistika, koja kaže da je stopa ubistava u ovoj siromašnoj zemlji skočila sa 16 na 100.000 u 2000. na čak 41 u 2010. godini.

Pročitajte i ovo...