Home VestiBiznis & Finansije OPEC zadržao sadašnju kvotu proizvodnje, možda obori cene u budućnosti

OPEC zadržao sadašnju kvotu proizvodnje, možda obori cene u budućnosti

by bifadmin

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) dogovorile su se juče da zadrže svoju dosadašnju kvotu od 30 miliona barela dnevno. To je pokazatelj da je OPEC zadovoljan trenutnom cenom sirove nafte i da ne želi da utiče na dalje slabljenje svetske ekonomije. Porast proizvodnje u drugim zemljama možda će oboriti kvotu i cenu OPEC u bliskoj budućnosti.

Uprkos produženju proizvođačke kvote među članicama OPEC, ova organizacija će se u bliskoj budućnosti suočiti sa problemom u vidu rastuće proizvodnje u SAD i Rusiji, što bi moglo da uzdrma njen uticaj i tržišni udeo u svetu. Ovo je svakako bil adobra godina za OPEC jer su cene sirove nafte bile stabilne i u rangu ciljanog, iako je cena američjke nafte po barelu značajno pala (između 80 i 90 dolara). Cena nafte iz zemalja OPEC u utorak je iznosila 104,8 dolara po barelu. „Sa trenutnim cenama niko ne želi da uzdrma globalno tržište“, naglasio je Bušan Bahri, OPEC analitičar, na poslednjem sastanku organizacije, održanom juče u Beču.



Američka proizvodnja skočila je na 6,5 miliona barela dnevno, odnosno za 900.000 barela po danu je veća nego prošle godine. S druge strane, jedina zemlja iz OPEC koja ne mora da se pridržava ustanovljene kvote, je Irak, zato što je ekonomiji ove zemlje neophodan brži oporavak posle razornih ratova u poslednje dve decenije. Irak je već dostigaoi proizvodnju iz kasnih devedesetih. Dvanaest članica OPEC (Alžir, Angola, Ekvador, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Katar, Saudijska Arabija, UAE i Venecuela) proizvodi otprilike trećinu svih svetskih potreba nafte. Ipak, očekuje se da će jak rast proizvodnje u nekim zemljama koje nisu članice OPEC, pogotovo SAD, Kazahstana i Brazila, već dogodine dovesti do daljeg obaranja cena. Predviđanja analitičara kažu da će samo ove tri zemlja povećati svoju proizvodnju za dodatnih 1,2 miliona barela po danu, što će premašiti rast globalne potražnje, koji će iznositi oko 800.000 barela dnevno. U tom slučaju, OPEV će morati da smanji svoje kvote i obori postojeće cene.

Pročitajte i ovo...