Home TekstoviNove tehnologije Otkriven „Trojanski konj“ koji ubija ćelije raka

Otkriven „Trojanski konj“ koji ubija ćelije raka

by bifadmin

Kako javlja BBC britanski naučnici su uspeli eskperimentalnom terapijom zvanom „Trojanski konj“u potpunosti da izleče rak prostate kod miševa kada su u bela krvna zrnca sakrili viruse koji ubijaju ćelije raka i tako ih „prokrijumčarili“ u tkivo tumora.

Po ulasku u organizam ovi virusi se brzo razmnožavaju i ubijaju kancerogene ćelije. Da bi terapija Trojanskim konjem bila što uspešnija međutim trebalo bi prevazići izazav slanja ovih virusa što dublje u tkivo tumora gde mogu naneti najveću štetu istom.

Princip rada je sledeći: naučnici su uzeli uzorke krvi i ekstrakt makrofaga (dela imunog sistema koji se brani od napada stranih ćelija) i pomešali ih sa virusom koji, poput HIV-a, uspešno izbegava odbrambeni sistem organizma, kači se na bela krvna zrnca i na ovaj način putuje kroz telo.

Ova mešavina je potom ubrizgavana miševima dva dana nakon hemoterapije. Svaka od belih krvnih ćelija sadržavala je samo nekoliko virusa. Međutim, kada su makrofazi ušli u tumore, virusi su počeli da se razmnožavaju i nakon 12 sati bela krvna zrnca su eksplodirala da bi svako od njih izbacilo oko 10.000 virusa koji su dalje nastavili da ubijaju ćelije tumora.

Na kraju 40-dnevne studije svi miševi koji su prošli ovu terapiju bili su zdravi bez ikakvih simptoima raka. Kod životinja iz kontrolne grupe pak rak se proširio i one su uginule.

Iako je ovaj eksperiment bio prilično uspešan, ne može se reći da je pronađen lek za rak dok on ne bude istestiran i na ljudima.

Pročitajte i ovo...