Home VestiPolitika i društvo Evropska Zelena revolucija pod znakom pitanja

Evropska Zelena revolucija pod znakom pitanja

by bifadmin

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike u EU, koja će biti ozvaničena početkom 2014, trebalo bi da dovede do održivog razvoja u ovoj oblasti. Ali, ostvarenju ovog cilju prete bogati prehrambeni lobiji.

Tokom proteklih 50 godina, od prvog donošenja Zajedničke poljoprivredne politike EU, ona je uzimala skoro polovinu godišnjeg evropskog budžeta. Reformisanje ZPP, najavljeno tokom ove i početkom sledeće godine, trebalo bi da transformiše politiku iz visokoproduktivne u onu koja više poštuje zahteve zaštite čovekove okoline i donosi zdravije i kvalitetnije prinose biljnih kultura. Biće promenjena praksa davanja subvencija za proizvođače na način na koji je to rađeno do sada: kvalitet vode, zemljišta, vazduha i proizvedene hrane biće na prvom mestu. Uvođenje ekologije u ZPP u većoj meri trebalo je da izmeni poslovanje najvećih poljoprivrednih konglomerata, koji su jurili velike prinose na račun kvaliteta i još za to dobijali najveće subvencije.

Međutim, Komisija za poljoprivredu i ruralni razvoj EU je pre nekoliko dana dostavila Evropskom parlamentu predlog amandmana novog ZPP u kojem su pomenute, „zelene“ mere izostavljene ili ublažene. Odluka je sada na pojedinačnim članicama EU, čiji predstavnici će u februaru odlučiti o novom, skoro sigurno značajno smanjenom, poljoprivrednom budžetu. „Ozelenjavanje“ nove evropske poljoprivredne politike pretvorilo se, kako piše italijanska „La Repubblica“, u njeno „razvodnjavanje“: po predloženim standardima čak 82% evropskih farmi biće izuzeto od dosadašnjih obaveznih ekoloških zahteva, a definicija „organskog“ uzgajanja, za koju su predložene dodatne beneficije, biće značajno proširena.

Među najvećim zamerkama nalaze se i mogućnost da podnosilac zahteva dobije dve subvencije za uvođenje jedne jedine ekološke mere, kao i smanjenje obavezne očuvane zelene površine na farmi sa dosadašnjih 7% na 3%. S druge strane, među pozitivnim promenama nalaze se subvencije za mlade koji žele da počnu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, kao i ograničenje dodatne pomoći na 300.000 evra za velikoposednike (među onima koji su redovno dobijali ovu pomoć nalazi se i engleska kraljica). Evropski parlamentarci imaće priliku da od 11. do 14. marta izmene amandmane novog ZPP. Širom EU, građani i poljoprivrednici udružili su se u promovisnaju potrebe za unošenjem izmena, u akciji pod imenom „Go M.A.D.“ (Go Meet A Deputy = u prepevanom značenju „popričaj sa svojim predstavnikom u parlamentu“). Pokretači ove akcije veruju da iza kreiranja novog ZPP stoje članovi velikih lobija u industriji hrane.

Pročitajte i ovo...