Home VestiPolitika i društvo Za mesec dana Sajam zelene gradnje u Beogradu

Za mesec dana Sajam zelene gradnje u Beogradu

by bifadmin

Na današnjoj konferenciji povodom predstojećeg Sajma i konferencije zelene gradnje moglo se čuti da i zgrade koje su najniže energetski sertifikovane štede najmanje 20% energije u odnosu na stari tip gradnje. Zelena gradnja, koja nije omeđena samo građevinskim delatnostima, već predstvlja filozofiju života, može imati pozitivan uticaj na našu celokupnu privredu, poručili su organizatori i učesnici Sajma.

Trodnevni Sajam i konferencija biće otvoreni 27. februara u Belexpo centru u Novom Beogradu. Najavljujući ovaj događaj državni sekretar Ministarstva građevinarstva i urbanizma Miodrag Jocić rekao je da je samo prošle godine za zelenu gradnju Vlada izdvojila milijardu i trista miliona dinara i da će se i ove godine ulagati u održiv razvoj.

Mladen Vukanac, član Organizacionog odbora Sajma i konferencije zelene gradnje i potpresednik Saveta zelene gradnje Srbije, kaže da se ove godine očekuje još veća poseta Sajmu nego prethodne, jer će na izložbenom delu nastupiti 50 kompanija koje su lideri zelene gradnje u zemlji ali i u svetu.

Tihomir Civkaroski, direktor kompanije Knauf Insulation, jednog od izlagača na ovom Sajmu, predstavio je svoju kompaniju koja je treći svetski proizvođač termoizolacionih materijala, a kod nas ima fabriku kamene i staklene vune u Surdulici. Oni rade materijale za mnoge održive objekte, najčešće projektovane po LEED standardu. Konstantno ulažu u poboljšanje tehnologije proizvodnje – tako su pre dve godine proizveli staklenu vunu od 85% recikliranih materijala. I oni će na Sajmu promoisati razvoj zelenje gradnje između ostalog i sopstvenim primerom i tehnološkim rešenjima.

Pročitajte i ovo...