Home Tekstovi Italija: Politička paraliza

Italija: Politička paraliza

by bifadmin

Italijanski birači poslali su snažnu poruku protiv štednje i jak prekor postojećem političkom poretku na nacionalnim izborima u ponedeljak, što će zemlju uvesti u političku paralizu jer izborni rezultati nisu proizveli jasnog pobednika.

Analitičari kažu da će ishod takvog glasanja u najboljoj varijanti biti klimava koaliciona vlada, koja ce ponovo izložiti Italiju i evro zonu previranju, ako tržišta krenu da preispituju italijansku privrženost merama koje su držale budžetski deficit u okviru podnošljivih 3 odsto bruto domaćeg proizvoda. Vest o izbornom ćorsokaku izazvala je potrese u finansijskom svetu, i poslala Dau Džons Indeks nadole za više od 200 poena, piše Njujork Tajms.

Iako analitičari za političku močvaru Italije okrivljuju protesno glasanje i problematičan izborni sistem, rezultati se takođe vide kao odbijanje strategije brzog smanjivanja deficita koji su naložili Evropska komisija i Evropska centralna banka. To odbijanje je tim značajnije jer je reč o zemlji koja je prevelika da bi bila puštena da bankrotira i prevelika da bude spašena.


„Nema sumnje da Italija ima nesavršenu političku kulturu, ali ovi izbori su čini mi se logična posledica sprovodenja politike koja je drastično pogoršala ekonomsku i socijalnu sliku u Italiji“, kaže Simon Tilford, glavni ekonomista Centra za evropske reforme, Londonskog istraživačkog instituta.

„Bilo je ljudi koji su upozoravali da će, ako se nastavi sa takvom politikom štednje, biti političke štete“, dodao je on.“Ovakav loš ishod nije se mogao desiti u zemlji koja je od većeg strateškog značaja.“

U izborima obeleženim besom birača i niskim odzivom, levi centar Demokratske stranke izgleda da vodi u Donjem domu sa 29, 6 odsto, sa 99 odsto prebrojanih glasova, a u Senatu ima jednu trećinu glasova prebrojanih do ponoći po lokalnom vremenu.

Ali taj ishod nije dao demokratama jasnu pobedu jer desni centar Partija Narod slobode bivšeg premijera Silvija Berluskonija vodi u nekoliko naseljenih regiona koji nose više sedišta u Senatu, što mu potencijalno daje pravo veta i podiže izglede izazove politički zastoj.

Čak i pre konačnog rezultata, bila je jasna pobeda Five Star Pokreta bivšeg komičara Bepe Grilla, koji je u svojim prvim nacionalnim izborima uspeo da osvoji oko 25 odsto glasova u donjem domu. Italijani sa oba krila desnog i levog – i bogatiji sever i siromašniji jug – bili su privučeni protivljenjem Grilla merama štednje i povicima da treba svrgnuti postojeći politički poredak.

To je ujedno težak poraz za tehnokratskog premijera, Maria Montija, koji tek što je ušao u mutne političke vode čiji je slabašni građanski pokret osvojio oko 10 odsto u oba doma.“Grilo je imao razoran uspeh; ostatak situacije je veoma nejasan“, kaže Stefano Folli, politički kolumnista dnevnih poslovnih novina Il Sole 24 Ore (24 sata).

Ili će Demokratska i Berluskonijeva stranka „formirati veliku koaliciju posvećenu reformama i promeni izbornog zakona, što će biti veoma teško, ili će Italija biti nemoguća za upravljanje, “ kaze Folli. Fajnenšl Tajms je u svom jutranjem izdanju takođe objavio komentar u kojem zagovara veliku koliciju.

Prelazna vlada Marija Montija ostaće na svom mestu sa punim ovlašćenjima dok nova vlada ne bude formirana. U svom pojavljivanju na televiziji u ponedeljak uveče, Monti je rekao da oseća „ogromno žaljenje“ što tokom njegovog mandata političke stranke nisu bile u stanju da promene izborni zakon kako bi se garantovala veća politička stabilnost.“To je velika odgovornost političkih snaga“, dodao je on.

Zahvaljujući veoma složenom izbornom zakonu, izuzetno je teško da bilo koja partija dobije veliku većinu koja bi bila neophodna da bi se upravljalo jednom ekonomijom sa rastućom nezaposlenošću i u kreditnoj krizi, a kamoli da bi se progurale strukturne promene u okoštaloj ekonomiji. Umesto promene izbornog zakona, stranke su se opredelile za se priklone svojim oprobanim izbornim bazama.

Rezultati ovih izbora pokazali su još veću dubinu unutrašnjeg klinča i malo eksperata očekuje da će bilo koja partija uspeti da napravi vladu koja bi mogla iole duže da potraje. Nikolas Veron, ekonomista i viši saradnik na Brojgelu, istraživačkom institutu iz Brisela, kaže da bez obzira na to ko na kraju kontroliše poluge vlasti „, ključno pitanje je da li mi možemo imati ozbiljne strukturne reforme.“

Italija „je bila rad u nastajanju pre izbora,“ dodaje Veron, „i mislim da investitori razumeju da će to ostati još neko vreme.“

New York Times

Pročitajte i ovo...