Home Posle 5 Privlačniji su nam politički istomišljenici

Privlačniji su nam politički istomišljenici

by bifadmin

Kao nekada kod nas, u Americi raste polarizacija između onih koji glasaju za opoziciju ili za vlast. Kao što je kod nas bilo nezamislivo da se zabavljaju policajac i članica Otpora, tako je sada to sve veći problem demokratama i republikancima. Na Dan zaljubljenih prenosimo vam jedno otkriće popularne nauke iz ove oblasti – koliko političko opredeljenje utiče na privlačnost ljudi.

Da utiče pokazuju eksperimenti koje je sproveo Nil Malhotra, politički ekonomista sa Stenforda. U prvom eksperimentu učestvovalo je 197 osoba kojima su pokazivani razni profili izmišljenih ljudi, poput onih koji se prave na sajtovima za upoznavanje. Ostavivši neke elemente iste, poput fotografije fiktivnih ličnosti, naučnici su im menjali određene osobine, tačnije religijska uverenja, nivo obrazovanja ili političku opredeljenost.

Eksperiment je pokazao da čak i ako bi naučnici ostavili istu fotografiju fiktivnog lika osobi koja je gleda taj lik će biti za 2,2% privlačniji ako im se podudaraju politički stavovi.

U drugoj analizi, naučnici su u saradnji sa sajtom za upoznavanje OkCupid prikupljali podatke iz stvarnog života. Ispostavilo se da su godine ono što najviše povezuje ljude koji stupaju u komunikaciju, a sledi ih religija, koja, ako je zajednička, za 50% povećava zainteresovanost za osobu sa kojom se četuje. Ovo su sve već tradicionalno poznate spone među ljudima. Isto tako, dokazano je da obrazovanje povećava zainteresovanost za 10,6% a politička ideologija za 9,5%.

Čak i stavovi o monetarnoj politici dosta vezuju ljude – profesor Malhotra misli da se iza toga krije važnost uverenja o ulozi države u ekonomiji.

Međutim, Amerikanci i dalje nisu krajnje polarizovana nacija jer ni generalno ineteresovanje za politiku nije veliko. Kod nas se pak svako razume u politiku, ali imamo nešto više od dve ozbiljne partije pa se više ne možemo polarizovati.

Pročitajte i ovo...