Home TekstoviNove tehnologije Novi načini komunikacije sa uređajima koji bi mogli zameniti tač skrin

Novi načini komunikacije sa uređajima koji bi mogli zameniti tač skrin

by bifadmin

U narednih pola godine imaćemo priliku da se upoznamo sa novim načinom interakcije sa uređajima poput kompjutera, televizora i mobilnih telefona. Mnogi od njih radikalno će se razlikovati od onoga na šta smo do sada navikli.

Za većinu novih pronalazaka u ovoj obasti očekuje se da neće dugo opstati međutim nikada se ne može sa tačnošću tvrditi šta će se tačno dopasti potrošačima i bez čega ubuduće neće moći da žive.

Tako na primer još uvek nije sigurno da li je komunikaciji sa kompjuterom posredstvom miša odzvonilo. Poslednjih pet godina zajedno sa rastom mobilnog interneta svedoci smo masifikacije drugih načina da se upravlja pokretnim računarima – pomoću tač skrin ekrana.


iPhone je doprineo razvoju ovog koncepta, ali pomoglo je i istovremeno unapređenje interfejsa koji reaguje na pokrete od strane Nintenda i Microsofta. Mnogo se u tom pogledu očekuje i od novih platformi za finansiranje ovakvih projekata, kao što je Kikstarter. Pet je novih mogućnosti za komunikaciju sa uređajima koje ćemo imati prilike da vidimo ove godine:

–    Leap Motion control, sistem za igranje igrica koji verovatno neće funkcionisati kao način za pristupanje kompjuteru ali će se dopasti gejmerima. Leap inače koristi kamere koje prate korisnikove pokrete u veoma visokoj rezoluciji i realnoj brzini.
–    Thalmic Labs radi isto ali pomoću poveza preko ruke koji prati električne signale koje emituju ljudski mišići.
–    Google naočare se oslanjaju na glas i minijaturni ekran.
–    Mycestro često nazivaju 3D prenosivim mišem. On liči na veliki prsten koji kada je na kažiprstu prati njegove pokrete i na taj način daje komande kompjuteru. Upravo njegov autor je za ovu spravu dobio više od 150.000 dolara na Kikstarteru.
–    Inovacijama se zovu i stari uređaji koji se koriste na novi način, što je slučaj sa spravom za praćenje pokreta koja komunicira sa konzolama za igrice i kompjuterima, Kinectom. Smatra se da će u skorijoj budućnosti novi načini rada sa Kinectom prdrmati tržište uređaja koji prate pokret.

Pročitajte i ovo...