Home VestiPolitika i društvo Britanski premijer javno ukorio ministre koji su za izlazak iz EU

Britanski premijer javno ukorio ministre koji su za izlazak iz EU

by bifadmin

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron ne uspeva da sakrije koliko su mu iritirajuće izjave kolega iz vlade Majkla Gova i Filipa Hamonda koji tvrde da bi na referendumu za ili protiv EU glasali za istupanje iz Unije.

dejvid kameron

Kameron kaže da je priča o referendumu koji će biti održan 2017. samo „hipotetička“ i podseća britansku javnost da su se dvojica torijevskih ministara sa njim složila da treba ponovo pregovarati o članstvu Britanije u EU.

Nekoliko dana pre toga, poznati evropskeptik Majkl Portiljo pozvao je Britaniju da napusti EU. Dauning strit je na to reagovao saopštenjem da je Portiljo namerno nastupio senzacionalistički kako bi privukao pažnju medija.

Nasuprot njima Kameron jasno kaže da nije zadovoljan statusom quo ali da bi radije pregovarao o redefinisanju uslova članstva Velike Britanije u EU, drugim rečima da bi ovoj zajednici država dao još jednu šansu. On tvrdi da se sa celim kabinetom dogovorio da do referenduma naporno rade na stvaranju boljih uslova za Veliku Britaniju u Uniji, mada sudeći po ispadima njegovih ministara izgleda da ovaj dogovor nisu svi na isti način shvatili.

Izvor: Gardijan

Pročitajte i ovo...