Home VestiIT i nauka Finansirano 23 inovatorska projekta u 2012.

Finansirano 23 inovatorska projekta u 2012.

by bifadmin

Zahvaljujući Fondu za inovacionu delatnost, čiji program finansiraju IPA predpristupni fondovi EU sa 8,4 miliona evra, u prošloj godini su odabrana 23 inovatorska projekta u koji je ukupno uloženo 2,6 miliona evra.

innovation_01a_574_x_268

Fond za inovacionu delatnost danas je predstavio svoje godišnje rezultate u okviru nastupa na beogradskom Sajmu tehnike. Direktorka Fonda dr Ljiljana Kundaković istakla je da su u poslednje dve godine delovanja Fonda već mnoge kompanije koje pretežno vode mladi počele aktino da rade, predstavljajući svoje proizvode i na inostranim tržištima. „Važno je istaći i da oko 35% projekata koji su odabrani za pomoć Fonda koristi usluge i savete državnih naučnih institucija, što na pravi način odslikava našu želju da na naučnom razvoju u zemlji zajedno rade predstavnici privatnog i i državnog sektora“, napomenula je Kundaković.

Fond za inovacionu delatnost je u 2012. finansijski pomogao razvoj 23 privatna projekta sa ukupno 2,6 miliona evra, koje je među 200 prijavljenih kandidata odabrala nezavisna međunarodna komisija sastavljena od stručnjaka iz zemlje i EU. Program Fonda organizuje se u saradnji sa predstavnicima EU i Svetske banke, a okupljenima se obratio i Adriano Martins, zamenik šefa delegacije EU u Srbiji: „U zemljama istočne Evrope i zapadnog Balkana vidno je otežano finansiranje naučnog istraživanja i razvoja modernih tehnologija kod privatnih preduzetnika zbog čega je neophodna pomoć EU. Inicijative poput ove mogu pomoći da se pokrene sektor malih i srednjih preduzeća kako bi jednog dana on postao nosilac tehnološkog, pa i ekonomskog razvoja u ovim zemljama.“ U 2013. godini je do sada konkurisalo 125 projekata.

Pročitajte i ovo...