Home VestiPolitika i društvo Evropljani ne vole EU, ali vole evro

Evropljani ne vole EU, ali vole evro

by bifadmin

Najnovije istraživanje javnog mnjenja u zemljama članicama EU pokazuje da su finansijska i fiskalna kriza narušili poverenje u zajednicu i dalju evropsku integraciju. Samo u prošloj godini podrška EU u samoj EU opala je sa 60% na 45%. 

0116_euro

Uprkos generalno negativnom stavu prema državnoj zajednici stanovnici EU velikom većinom i dalje podržavaju zajedničku valutu i ne bi se vraćali na svoje ranije nacionalne valute (drahma, pezeta, lira, marka, franak). Prema najnovijem istraživanju PewResearch Centra iz Vašingtona, raste jaz između razmišljanja građana Nemačke i, pogotovo, južnoevropskih država, što je i razumljivo s obzirom na razvoj događaja u poslednje tri godine. Međutim, eu-pesimistima sa juga koji već godinama trpe krizu, Španiji, Italiji i Grčkoj, prošle godine se u negativnom stavu prema budućnosti EU pridružila i Francuska. Grđanai ovih zemalja izričito misle da je trenutno najveći problem Unije u velikoj nezaposlenosti. Istovremeno, poverenje u evro kao zajedničku valutu nije opalo, već se veruje da će upravo ona povesti evropsku zajednicu ka oporavku, zbog velikog interesa i zavisnosti najveće ekonomije EU – Nemačke.

Što se tiče stereotipa, odnosno međusobnog ocenjivanja nacija u EU, zanimljivo je da upravo Nemačku većina građana i dalje vidi kao državu u koju ima najviše poverenja (zapravo svi osim građana Grčke), dok se kao dve najnepouzdanije države spominju Grčka i Italija. Kao najarogantniji se spominju Nemci i Francuzi, dok su najmanje saosećajni ubedljivo prvi opet Nemci. Zanimljivo je i da su stanovnici Grčke jedini sebe ocenjivali kao najpouzdanije, najmanje arogantne i najsaosećajnije, dok su u svim negativnim kategorijama prikazivali Nemce.

screen-shot

Pročitajte i ovo...