Home VestiPolitika i društvo Kriza podstakla pojavu neonacističkih sela u Nemačkoj

Kriza podstakla pojavu neonacističkih sela u Nemačkoj

by bifadmin

Sa krizom ekonomije dolazi i kriza vrednosti, što najbolje ilustruje selo Jamel u Nemačkoj u kojem većinu stanovnika čine neonacisti.

Naime, ovo selo se nalazi na istoku zemlje gde vlada velika nezaposlenost. U njemu se desila nesvakidašnja demografska promena – naselili su ga neonacisti a oni koji njihovu ideologiju ne podržavaju odselili su se.

martinke

U pokrajini Mecklenburg-Vorpommern u kojoj se nalazi i Jamel zabeležen je najveći rast ekstremno desnih ideologija i uticaja NPD-a (pokreta Nacionalno-socijalstičkog podzemlja). Naime, u pokrajinskom parlamentu NPD ima pet zastupnika, a jedan od njih je i Sven Krueger iz Jamela, koji je zbog držanja ilegalnog oružja osuđen na četiri godine zatvora. Krueger je bio među prvim neonacistima koji su naselili Jamel i ohrabrivao je i druge da mu se pridruže pa sada više od pola stanovnika sela čine simpatizeri ili članovi NPD-a. Njihove “slobodne aktivnosti” uključuju i salutiranje desnom rukom na sred ulice, kao i vežbanje gađanja iz vatrenog oružja u lokalnoj šumi.

Umesto da ograničavaju ovakve pokrete, lokalne vlasti su u strahu od njih – proteklih meseci su razne državne i lokalne institucije doživjele gotovo redovne nedeljne napade iza kojih su ostajali razbijeni prozori i nepoznati počinitelji.

neonacisti

Arhitektura i moda u selu su se promenile. Sada kuće neonacista okružuju metalne ograde i psi dresirani za napad a na ulicama možete videti mnoštvo obrijanih glava.

Gradonačelnik Jamela Uwe Wandel tvrdi da mu se “neonacisti smeju u lice” i da se plaši “nastanka drugog, trećeg, četvrtog Jamela”.

Izvor: The Telegraph

Pročitajte i ovo...