Home VestiIT i nauka Praćenje socioloških fenomena preko Tvitera: Geografija mržnje

Praćenje socioloških fenomena preko Tvitera: Geografija mržnje

by bifadmin

Grupa akademaca organizovala se u nezvaničnu instituciju pod imenom Floating Sheep, koja se bavi proučavanjem „geografije mržnje“, odnosno koja mapira najrastističkije i najhomofobičnije stanovnike SAD. Takođe, prate i one koji pišu uvredljive poruke na račun osoba sa posebnim potrebama i njih svrstava u specijalnu grupu.

Istražujući postove na Tviteru došli su do zaključka da postoje teritorije na kojima je disproporcionalno velika količina govora mržnje na internetu. Najveći broj uvredljivih tvotova na račun (seksualnih i etničkih) manjina dolazi iz Orange county-a iz Kalifornije, sa pretežno belim stanovništvom, čiji građani su doduše veoma aktivni na ovoj društvenoj mreži pa se govor mržnje teže otkriva (pošto je zatrpan drugim sadržajima).

DCF 1.0

U istraživanju koje je trajalo od juna 2012. do aprila 2013. geografski su locirali 41.306 tvitova koji u sebi sadrže reč „crnja“ (nigger), i 95.123 tvitova koji govore uvredljivo o homoseksualcima. Našli su način i da odvoje pozitivnu konotaciju tih reči od negativne, jer recimo i Afro-amerikanci o sebi ponekad govore upotrebljavajući istu reč, ali ne u negativnom kontektsu. Tako su našli algoritam da određene reči analiziraju u odnosu sa drugim rečima. Na primer, reč „dyke“ (lezbejka) najčešće se smatra uvredljivom ako se govori u jedinini a pozitivnom u množini (npr. “dykes on bikes #SFPride”). Samo eksplicitno negativni tvitovi su analizirani kao geografija mržnje.

Ostaje pitanje koliko će nauka ubuduće biti otvorena prema ovakvim izvorima podataka.

Izvor: Mashable

Pročitajte i ovo...