Home VestiPolitika i društvo Radnici iz Španije u potrazi za poslom stigli do Nemačke

Radnici iz Španije u potrazi za poslom stigli do Nemačke

by bifadmin

Nezaposlenost u Španiji dostigla je neverovatno visok nivo, dok neke nemačke kompanije ne mogu da pronađu obučenu radnu snagu koja im je potrebna. Danas, novi program u Bavariji pokušava da ubije dve muve jednim udarcem. Preplavljeni su prijavama za posao, a prvi Španci su već počeli da pristižu.

Hladno je i oblačo jutro u Minhenu dok se Antonio penje uzanim merdevinama na skelu šestospratne zgrade koja je samo jedna od nekoliko u naselju koja se renovira. Kada Antonio stigne na vrh, dočekuje ga njegov šef i pokazuje mu kako ispravno da koristi čekić i klešta. Antonio skoro da ne zna ni reč nemačkog ali zato, iako mu je tek četvrti dan na poslu, bez problema ga obavlja i veoma brzo uči.

spanci

Antonio Hose Garsija Roka (27) jedan je od 11 španskih imigranata koji učestvuju u probnom programu koji je organizovala Komora zanatlija u Minhenu i gornjoj Bavariji. Cilj programa je da utiče na povećanje učešća srednje obrazovanih radnika među malim i sredjim nemačkim preduzećima. Španski radnici uzrasta od 18 do 30 godina koji imaju radnog iskustva povezani su sa poslodavcima u Minhenu i oblasti oko Minhena. Cilj pilot faze projekta je da se do kraja godine zaposli najmanje 21 radnik iz Španije.

„Prema podacima kolika je stopa nezaposlenosti u Španiji u ovom trenutku, javila se i ideja da bi veliki broj ljudi iz Španije verovatno rado došao da radi, a s obzirom da mi imamo dosta kompanija koje imaju neupražnjena radna mesta, ta ideja je postala i ostvariva“, kaže Elizabet Kirhbihler, jedna od koordinatora programa.

Trenutna stopa nezaposlenosti u Španiji iznosi 27, 2%, a najveća je među omladinom – čak 57%. Podaci pokazuju da je sve više imigranata iz južne Evrope koji dolaze u Nemačku, i da je nagli porast uočen u toku 2012.godine kada je zabeleženo 9,000 imigranata iz Španije što je 45% više u odnosu na prethodnu godinu.

Mnogi primljeni na rad nemaju planove za povratak kući i žele da ostanu u Nemačkoj što podržava i veći broj poslodavaca naglašavajući da nema smisla slati ih u Španiju nakon što je dosta uloženo u njihovu obuku, nakon što su stekli potrebno iskustvo i konačno se snašli u poslu. Sa druge strane sociolozi i političari skreću pažnju na porast tenzije među imigrantima i pojedinim građanima Nemačke.

„Ja sam sigurna da većina njih zna da ekonomska kriza koja je zadesila Španiju nije nešto prolazno što će nestati za par meseci. Mislim da oni svoju budućnost vide ovde“, kaže Kirhbihler.

Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...