Home VestiPolitika i društvo Klimatska „bomba“ preti u Kini

Klimatska „bomba“ preti u Kini

by bifadmin

Neki od svetskih vodećih proizvođača rashladnih uređaja prete da će ispustiti u atmosferu gas koji je 15.000 puta štetniji od ugljendioksida. Većina tih kompanija smeštena je u Kini, a one prete da će ostvariti ovaj naum zbog nedavnog prestanka korišćenja tzv. klimatskih kredita, subvencija UN za smanjivanje negativnog uticaja na klimu.

Harmful-greenhouse-gas

Od 19 fabrika koje danas proizvode frižidere koji koriste HFC-23 (fluoroform), njih 11 nalazi se u Kini. U današnjem izveštaju Agencije za istraživanje čovekove okoline pri UN upućeno je posebno upozorenje ovim pogonima da prestanu da koriste štetne gasove u proizvodnji rashladnih uređaja jer oni kao nusprodukt prave i fluoroform. Agencija takođe predlaže da se, samim tim, ukine subvencionisanje tih fabrika za uništavanje štetnih gasova jer će ono postati nepotrebno. Međutim, dotične kompanije protestuju na ovu odluku i ističu da će u narednom periodu tokom proizvodnje pustiti gas u atmosferu jer više nemaju finansijskog razloga da ga uništavaju ili skladište.

Dosadašnja politika korišćenja klimatskih kredita podrazumevala je da proizvodni pogoni u zemljama u razvoju mogu da prodjau svoje kredite pogonima u razvijenim zemljama kako bi ovi postigli svoju kvotu obavezanu Kjoto protokolom. Veliki preokret se desio prošlog meseca kada je Evropska shemma za trgovinu emisijama, najveće svetsko tržište ugljendioksidom, donela odluku o zabrani korišćenja ovih kredita, raspisanih od strane UN. Agencija za istraživanje čovekove okoline UN upozorava da su neke fabrike u Kini već počele da emituju HFC-23. „Ukoliko se svi pogoni pomenuti u izveštaju pridruže ovakvom protestu, oni će aktivirati klimatsku bombu emisijom gasova jednakom ispuštanjem više od dve milijarde tona CO2 do 2020. godine“, kaže se u izveštaju. Ranije ovog meseca predsednik SAD Obama i predsednik Kine Đinping počeli su pregovore o smanjivanju hidrofluorokarbonata.

Izvor: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/1c273ab0-dbe4-11e2-8853-00144feab7de.html#axzz2X7KUEX00

Pročitajte i ovo...