Home VestiPolitika i društvo Na Institutu Mihajlo Pupin predstavljeni rezultati RSEDP2 Programa Evropske unije

Na Institutu Mihajlo Pupin predstavljeni rezultati RSEDP2 Programa Evropske unije

by bifadmin

Program Evropske unije za regionalni razvoj Srbije vrednosti 22 miliona evra omogućio otvaranje blizu 4000 novih radnih mesta, dok je očuvano preko 1500, osnovane Regionalne razvojne agencije i brojna nova preduzetnička udruženja.

Svečanim otvaranjem prve laboratorije za testiranje elektromagnetne kompatibilnosti u Srbiji na Institutu Mihajlo Pupin, obeležen je završetak Regionalnog društveno-ekonomskog programa razvoja 2 (RSEDP2) – četvorogodišnjeg programa Evropske unije, ukupnog fonda od 22 miliona evra. Program RSEDP2 sprovođen je u partnerstvu sa Ministarstvom za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, relevantnim nacionalnim i lokalnim institucijama, kao i drugim vladinim, nevladinim i privrednim organizacijama.

„Nakon četiri godine Programa se završava, a mi se sa zadovoljstvom možemo osvrnuti na rezultate koji su postignuti u ovom periodu. Kao direktan rezultat RSEDP2 programa, u Srbiji je otvoreno blizu 4000 novih radnih mesta, dok je očuvano preko 1500. Osnovane su četiri Regionalne razvojne agencije u Srbiji, kojih sada ima 12, kao i brojna nova preduzetnička udruženja. Još značajnije je da su uspostavljena partnerstva između opština, regionalnih razvojnih agencija, biznis klastera, preduzeća i obrazovnih institucija. Ova partnerstva predstavljaju čvrstu osnovu ekonomskog razvoja i omogućiće veću konkurentnost na domaćem i stranom tržištu“ rekao je Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije.

Vensan Dezer, Sanja Vranes - direktorka Instituta

„Uspostavljanje Regionalnih razvojnih agencija doprinelo je promociji i učvršćivanju saradnje među opštinama i partenrstava javnog i privatnog sektora. Regionalne razvojne agencije značajno su doprinele artikulaciji i formulisanju potreba lokalnih samouprava i regiona u kojima rade neophodnim za izradu regionalnih razvojnih strategija i Nacionalnog plana regionalnog razvoja koji Ministarstvo priprema. Kroz rad regionalni razvojnih agencija unapređeni su kapaciteti za povezivanje nacionalnog i lokalnog nivoa, kao i promocija međuopštinskih partnerstava na projektima od interesa šireg od pojedinačnih lokalnih samouprava koja omogućavaju sinergiju u rešavanju zajedničkih problema, ali i korišćenju potencijala. Ovakva saradnja je neophodna za ravnomeran razvoj svih regiona u Srbiji, pre svega kroz mobilisanje kapaciteta za  otvaranje novih radnih mesta, kao nacionalnog prioriteta“, rekla je Jelena Spasić, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Program je započet u junu 2009. godine, kao nastavak RSEDP1 programa i sadržao je četiri komponente. Komponenta Podrška Regionalnim razvojnim agencijama (RRA), podržala je osnivanje RRA, razvijala partnerstva između opština, unapredila efikasnost i pomogala razvoj regiona. Tokom trajanja RSEDP2 programa, osnovane su 4 nove agencije, a osnovni cilj je podrška i motivisanje povezivanja opština, transfer znanja, veština i EU praksi, kako bi se omogućilo stvaranje i održavanje radnih mesta. Ostale komponente Programa su Razvoj, umrežavanje i zalaganje za regionalne interesne grupe, zatim Podrška saradnji između opština, gde je učestvovalo preko 30 opština i Promocija i upravljanje fondom bespovratne pomoći, ukupne vrednosti 13 miliona evra, u okviru koje je direktno finansirano 32 projekta širom Srbije. Laboratorija Mihajlo Pupin je jedan od projekata koji je dobio grant od preko 900.000 evra. Postojanje laboratorije će doprineti konkurentnosti domaće ICT industrije kroz smanjenje troškova razvoja proizvoda i uspostavljanja infrastrukture kvaliteta, dok će laboratorija služiti za testiranje elektromagnetne kompatibilnosti kao i obuke za EMC dizajn proizvoda.

Pročitajte i ovo...