Home VestiPolitika i društvo Počeo prvi Samit skijališta Centralne Evrope na Kopaniku

Počeo prvi Samit skijališta Centralne Evrope na Kopaniku

by bifadmin

Prvi “Samit skijališta Centralne Evrope – MoReSCE” počeo je u petak, 28. juna, na Kopaoniku, sa ciljem stvaranja platforme ekonomskog razvoja planinskih centara Centralne Evrope i edukacije zaposlenih u oblasti razvoja i promocije ovih turističkih destinacija. Akcenat je stavljen na razmenu znanja i iskustava učesnika, sa ciljem boljeg i bržeg razvoja ove oblasti turizma. U toku prvog dana Samita, među govornicima bili su Goran Petković, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, Frederic Pierret, izvršni direktor Svetske turističke organizacije, Dejan Ljevnaić, v.d. direktora JP Skijališta Srbije i drugi.

Ključne teme Samita tiču se razvoja, dobrih primera u praksi i infrastrukture ski centara, kao i inovacija i korišćenja moderne tehnologije.

„Prihodi Skijališta Srbije rastu iz godine u godinu i uložene investicije su potpuno opravdane, jer njima održavamo kvalitet planinskih centara, a sa druge strane omogućavamo drugim privrednicima da uložu u smeštajne i ugostiteljske kapacitete. To je ozbiljan državni projekat i mi smo ponosni što on daje rezultate“, rekao je v.d. generalnog direktora Skijališta Srbije, Dejan Ljevnaić. On je naglasio da su se srpski ski centri ponovo vratili na mapu evropskih ski centara i da su dostigli visoke standarde, a o tome govori zadovoljstvo skijaša.
„Imamo ambiciozne planove i trudimo se da, pre svega, ponudimo što više letnjih sadržaja. Trustima, zajedno sa hotelijerima nudimo aktivan odmor, a brojni sadržaji čine da planina postane interesantna posetiocima svih 365 dana u godini“, istakao je Ljevnaić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U toku prvog dana Samita glavne teme bile su u vezi sa ulogom Vlade Srbije u razvoju planinskih centara i globalnim trendovima u upravljanjima turističkim destinacijama. Takođe, učesnici su se bavili temama u vezi sa budućnosti skijaškog sporta, ali i okvirima za uspešan razvoj planinskih centara. U okviru panela, diskutovalo se i o temama u vezi sa sistemima žičara i upravljanjem stazama, pitanjima sigurnosti i bezbednosti na planini, a poslednji panel, prvog dana, bio je na temu glavnih izazova za planinski turizam Srbije. Među govornicima bili su i Damjan Pintar, potpredsednik Asocijacije ski centara Evrope, Laurent Venant, konsultant za planinske centre, Silvana Mestre, predsednica komiteta za alpsko skijanje u Međunarodnom olimpjiskom komitetu, Dragana Ostojić, Institut za zaštitu prirode Srbije i drugi.

Govoreći o nastavku širenja skijaške infrastrukture, direktor Skijališta Srbije istakao je da je planirana izgradnja novih žičara na Kopaoniku na lokaciji Krčmar i Gvozdac, a da širenje skijališta na Staroj planini čeka proširenje smeštajnih kapaciteta. „U ski centru Tornik na Zlatiboru proširićemo kapacitete skijaških staza zbog velikog opterećenja i u planu je izgradnja tri nove staze, kao i nova ski instalacija“, dodao je Ljevnaić.

Prvi “Sаmit skijаlištа Centrаlne Evrope – MoReSCE” održava se na Kopaoniku, od 27. do 29. juna, u orgаnizаciji Skijаlištа Srbije, Centrа zа istrаživаnja i studije turizmа iz Novog Sada i Udruženjа hotelijerа Kopаonik.

Pročitajte i ovo...