Home VestiPolitika i društvo Skandalozni snimak dva irska bankara: Ucenjivanje države

Skandalozni snimak dva irska bankara: Ucenjivanje države

by bifadmin

Irski Independent objavio je transkript telefonskog razgovora koji su septembra 2008. vodila dva menadžera tadašnje Anglo Irish Banke. Snimak dokazuje da je Bankom rukovođeno na pogrešan način, što je pokazala i praksa – opterećena ulaganjem u nekretnine čiji mehur je pre pet godina upravo bio pukao, Banka je bila skoro pred bankrotom i nacionalizovana je 2009. Pre dve godine spojila se sa Irish Nationwide Building Society i dobila novo ime – Irish Bank Resolution Corporation.

Ali šta se sve dešavalo te 2008. iza zatvorenih vrata? Snimci telefonskog razgovora Džona Bova, čelnika odeljka Anglo Irish banke koji se bavio tržištima kapitala, i Petera Ficdžeralda, iz odeljka za rad sa stanovništvom, pokazuju da su bankari svesno prokockali ogromne sume novca.

prisluskivanje

Biznis Insajder prenosi razgovor u celini, i audio snimak, a mi samo neke njegove delove.

Dva menadžera razgovaraju o dogovorenoj pomoći za banku i smeju se konstataciji da ona nikada neće moći da vrati taj novac. Naime, oni su sa regulatorima pregovarali o sumi koja je Banci potrebna i jedan od njenih direktora je nasumice izabrao cifru od 7 milijardi evra, što je kasnije višem menadžmentu predstavljalo inspiraciju za viceve.

Međutim, i sami su znali da im je trebalo više od 7 milijardi evra ali su prvo hteli da izvuku veliku sumu novca posle koje bi država morala svoju veliku investiciju još da „podmaže“, ako bude trebalo. Logikom „to big to fail“.

Zabavljao ih je i način na koji su ucenjivali vlasti za taj novac, preteći da bi njihovim bankrotom na cedilu bilo ostavljeno 100.000 štediša u Irskoj.

Snimak možete poslušati na ovom sajtu.

Pročitajte i ovo...