Home Posle 5 „50 nijansi sive“ najčitanija knjiga u Gvantanamu

„50 nijansi sive“ najčitanija knjiga u Gvantanamu

by bifadmin

Popularni serijal erotskih romana najomiljenije je štivo za čitanje među zatvorenicima ozloglašenog američkog zatvora Gvanatanamo na Kubi, prenosi Rojters.

k-bigpic

Kongresmen Džim Moran prošle nedelje je posetio Gvanatanamo i preneo svoje utiske novinarima Rojtersa, ali očigledno je na njega najveći utisak ostavila činjenica da su među najtraženijim naslovima za čitanje među zatvorenicima knjige iz serijala „Pedeset nijansi sive“. Ustanova sa najvišim stepenom obezbeđenja, iz koje su prethodnih godina uglavnom dopirale vesti o nedopuštenom mučenju njenih „stanara“, u svom zatvorskom bloku 7 dom je i nekih od najvrednijih zatvorenika današnjice. Među njima su i petorica organizatora na njujorške kule bliznakinje 11.9.2001. koji, radije nego u Kuranu, traže utehu u redovima popularnog serijala. Novinari su u obilasku zabeležili da biblioteka zatvorskog kompleksa ima najrazličitije naslove na mnogim jezicima, od romana po filmskom serijalu „Ratovi zvezda“, preko krimića Agate Kristi, naslova o rasterećivanju od savkodnevnog stresa, preko grčkih klasika, do svetih knjiga svih većih svetskih religija.
Džim Moran je jedan od pobornika zatvaranja Gvanatanama i kao kongresmen SAD ima pravo obilaska njegovih najčuvanijih delova, kao što je blok 7. Novinari nemaju pristup ovom bloku niti njegovim zatočenicima, ali mogu da obilaze ostale blokove ili biblioteku koja sadrži knjige, magazine i DVD izdanja za svih 166 zatvorenika. Neki od njih i dalje štrajkuju glađu zato što ne znaju tačan budući period zatočeništva, jer su neka suđenja još uvek u toku.

Pročitajte i ovo...