Home VestiEkonomija Nova kriza: Strane banke ubrzano povlače novac iz srednje i istočne Evrope

Nova kriza: Strane banke ubrzano povlače novac iz srednje i istočne Evrope

by bifadmin

Strane banke su u prvom tromesečju ove godine ubrzale povlačenje kapitala iz srednje i istočne Evrope, upozorava se u najnovijem izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

money
Banke koje podnose izveštaje Banci za međunarodna poravnanja smanjile su u tom periodu svoje spoljne pozicije u evropskim zemljama u razvoju, bez Rusije i Turske, u visini od 0,7 posto BDP. To je više nego u poslednjem tromesečju 2012. godine, kada su njihova sredstva u tim zemljama smanjena za 0,2 posto, naveo je EBRD. Mnoge banke u istočnoevropskim zemljama su u potpunom ili većinskom vlasništvu matičnih banaka sa Zapada, koje u poslednje vreme smanjuju kreditne aktivnosti nastojeći da poprave svoje bilanse narušene dužničkom krizom u evrozoni. Strahuje se da će njihovo povlaćenje na domaća tržišta naneti štetu ekonomijama evropskih zemalja u razvoju.

Istraživanje je pokazalo značajno kumulativno smanjivanje sredstava u proteklim tromesečjima, koje je dostizalo u proseku i 5,5 posto BDP-a od sredine 2011. godine. Najveće povlačenje sredstava dogodilo se u Mađarskoj, gde je dostiglo 23 posto BDP-a, a zatim u Sloveniji 0,17 posto. Taj proces nastavio se i u prva tri meseca ove godine u zemljama kao što su Hrvatska, Letonija, Litvanija, Rumunija i Ukrajina, saopštio je EBRD. U Mađarskoj su banke zbog odluka vlade Viktora Orbana u vezi s oporezivanjem banaka i davanja subvencija korisnicima kredita u 2010. izgubile 3,6 milijardi evra.

Strane banke strahuju da bi mogle pretrpeti još gubitaka zbog najavljenog plana za pomoć korisnicima kredita s hipotekama u stranim valutama. Najveća mađarska banka OTP je u protekle dve nedelje zbog oštrog pada cena akcija izgubila na tržišnoj kapitalizaciji više od 887 miliona dolara.

Pročitajte i ovo...