Home Posle 5 Crvima se obnovile odsečene glave, ali i – sećanja

Crvima se obnovile odsečene glave, ali i – sećanja

by bifadmin

Naučnici sa Tafts univerziteta utvrdili su da su crvi planarije sposobni da obnove mnogo više od odsečenih delova tela.

DugesiaRegeneration004
Neke uspomene jednostavno ne umiru, a neke mogu biti prenete u poptuno novi mozak. Maleni crvi planarije (plosnati crvi) već dugo su predmet istraživanja naučlnika sa Univerziteta Tafts zbog svojih sposobnosti regeneracije. U poslednjim eksperimentima njima je odsecana glava i deo tela koji predstavlja vrat (mada je običnim ljudima teško da razlikuju vrat crva od njegovog tela), i ne samo da su oni u poptunosti ponovo izrastali, već je u novoizraslom mozgu preneto i prethodno sećanje.

Istraživači su testirali memoriju planaraija mereći koliko im treba da dođu do svoje hrane u kontrolisanim uslovima. Ovi crvi ne vole otvoren prostor i jako svetlo i bili su uslovljavani da ih izbegavaju kako bi došli do svojih obroka. Međutim, čak i posle dekapitacije, oni „obnovljeni“ crvi koji su prethodno prošli kroz ovakav „trening“ odmah bi išli ka svojoj hrani uprkos svojim strahovima, za razliku od crva koji nisu prethodno naučeni da to rade. Crvima sa ponovo izraslim mozgom bilo je potrebno jedno podsećanje na prethodno naučenu lekciju kako bi bez greške pronalazili svoju hranu.

Još uvek nije jasno zašto se ovo dešava. Naučnici koji su obavljali eksperimente predlažu da je deo uspomena smešten na nekom drugom telu ovih crvića. Druga teorija kaže da je njihov prvobitni mozak izmenio postojeći nervni sistem, što je kasnije uslovilo da taj sistem u procesu obnove formira novi mozak sa već usvojenim znanjima. Iako još uvek postoje velike nepoznanice o funkcionisanju čitavog procesa, istraživači se nadaju da će čitava studija eventualno imati uticaja na saznanja o funkcionisanjo pamćenja i učenja i kod komplikovanijih organizama. Nalaz je objavljen u poslednjem broju Žurnala eksperimentalne biologije (The Journal of Experimental Biology).

izvor: http://www.theverge.com/2013/7/10/4510580/planarian-worm-regrows-memories-after-decapitation

Pročitajte i ovo...