Home VestiPolitika i društvo Ekonomska „tempirana bomba“ na Arktiku

Ekonomska „tempirana bomba“ na Arktiku

by bifadmin

Ubrzano topljenje leda na Arktiku moglo bi da košta planetu već u narednoj deceniji najmanje 60 biliona dolara, koliko otprilike iznosi čitava svetska ekonomija.

newarctic_clip_image001

Gubitak leda na Arktiku dosad je uglavnom posmatran kao pozitivan prekret, zbog otvaranja međunarodnih plovnih puteva za velike tankere i do 40% jeftinije, kao i zbog velikih rudnih i naftnih izvora koji su se krili pod permafrostom. Veruje se da je pod ledom Arktika oko 30% svetskih zaliha prirodnog gasa, kao i 13% izvora nafte. Prema istraživanju naučnika sa engleskog Kembridža i holandskog Univerziteta Erasmus, uticaj velikog topljenja arktičkog leda na useve, povećanje poplava i rasta nivoa mora, kao i na uništenje priobalne infrastrukture moglo bi da košta ukupno koliko sve države sveta zajedno privređuju. Rekordno topljenje leda, tempom koji podrazumeva gubljenje površine jedne Britanije godišnje i dostizanje najmanjeg nivoa ledenog pokrivača od kada postoji satelitsko praćenje 1979. godine, nisu dobri predznaci.

Međutim, najveća opasnost od otopljavanja, kažu autori studije, preti od ogromne količine metana, prirodnog gasa koji je 20 puta štetniji od ugljen-dioskida po globalnu klimu. Među naučnicima koji prate ovu oblast sada je najveća nedoumica za koliko vremena će se dosad skriveni depoziti metana osloboditi. Iako se metan ne zadržava dugo u atmosferi, njegov uticaj na ubrzavanje daljeg otopljavanja, pogotovo na led na Grenlandu koji ima potencijal da podigne nivo svetskih mora za 7 metara. Najveći ekonomski udar, kažu naučnici oko 80%, pretrpeće zemlje u razvoju koje neće biti u mogućnosti da na najbolji način amortizuju ogromne gubitke od suša, poplava i oluja. Profesor Piter Vadhams sa Kembridža veruje da sav led sa arktičkog mora može da se otopi već zaključno sa 2015, dok će slojevim aleda na kopnu biti potrebno nešto više vremena.

Pročitajte i ovo...