Home VestiPolitika i društvo Rekordan broj evropskih studenata se školuje u inostranstvu

Rekordan broj evropskih studenata se školuje u inostranstvu

by bifadmin

Erazmus je vodeći obrazovni program Evropske unije koji omogućava da oko 200.000 studenata studira i radi u inostranstvu svake godine. Međutim, u akademskoj 2011-2012 godini ovaj broj se popeo na rekordnih 250.000 studenata.

Sve zajedno, oko 3 miliona studenata je od 1987. od kada je program lansiran studiralo u inostranstvu uz pomoć EU grantova. U njemu je osim 27 članica EU učestvovalo i još nekoliko drugih zemalja, poput Lihtenštajna, Norveške, Švajcarske i Turske.

Komesarka za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade rekla je da je Erazmus važan posebno u ovako teškim ljudima kada je nezaposlenost mladih velika, jer im pruža mogućnost da budu mobilniji na tržištu rada.

studenti

Među svim članicama koje učestvuju u program najpopularnije destinacije za studente su Španija, Francuska i Nemačka. Španija takođe najviše učestvuje i u slanju studenata u inostranstvo, a prate je Nemačka i Francuska.

Erazmus grantovi studentima obezbeđuju dodatne troškove života u inostranstvu u proseku od 252 evra mesečno, međutim dešava se da taj novac bude i mnogo veći uz pomoć nekih nacionalnih fondova.

U planu je proširenje ovog programa koji bi do 2020. trebalo da obuhvati 4 miliona studenata, nastavnog kadra i volontera u inostranstvu sa budžetom za narednih 6 godina od 14,5 milijardi evra.

Pročitajte i ovo...