Home VestiIT i nauka Sedmi rođendan najmlađeg evropskog registra

Sedmi rođendan najmlađeg evropskog registra

by bifadmin

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) 8. jula 2013. obeležio je sedam godina rada, kao najmlađi evropski nacionalni internet registar. Svi ostali evropski registri, osim crnogorskog, osnovani su devedesetih godina prošlog veka.

Osnivačka skupština RNIDS-a održana je 8. jula 2006. u Beogradu. RNIDS je stručna, nevladina i nedobitna Fondacija obrazovana radi upravljanja nacionalnim internet domenima .RS i .СРБ. Danas RNIDS ima 60 suosnivača i 38 ovlašćenih registara, a trenutno je registrovano oko 80.000 naziva .RS domena, kao i oko 5.500 naziva .СРБ domena, u ukupno 14 domenskih prostora.

rodjendan

Vizija razvoja RNIDS-a je da postane vodeći regionalni nacionalni internet registar, uz stalni rast broja registrovanih naziva nacionalnih domena. Već danas, RNIDS ima iskustvo i resurse da pruži know-how usluge slabije razvijenim nacionalnim registrima u okruženju.

U proteklih nekoliko godina RNIDS je uspostavio dva značajna oblika saradnje sa lokalnom internet zajednicom, koji se ponavljaju svake godine. Program podrške projektima popularizacije Interneta, skraćeno 4PI, je godišnji konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje internet projekata realizovanih na jednom od nacionalnih internet domena (posetite: www.4pi.rs).

Dan internet domena Srbije – DIDS, je godišnja međunarodna konferencija o razvoju Interneta, kako u svetu, tako i na nacionalnim domenskim prostorima Srbije, otvorena i besplatna za sve posetioce (posetite: www.dids.rs).

Pod sloganom „Dom domaćih domena“, RNIDS se trudi da redovno sprovodi edukativne promotivne aktivnosti usmerene ka domaćim korisnicima Interneta. Na internet sajtu www.nadjimelako.rs objašnjeno je zašto je dobro da imate svoje .RS i .СРБ nazive domena, kako da ih pravilno odaberete i gde i kako da ih registrujete. Data su i opšta uputstva o izradi internet sajtova i načinima dobre promocije na Internetu.

Pročitajte i ovo...